20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialȘapte bărbați din KOSOVO au fost condamnați la 42 de ani de...

Șapte bărbați din KOSOVO au fost condamnați la 42 de ani de închisoare pentru susținerea ISIS

O instanţă din Kosovo a condamnat şapte bărbaţi la o pedeapsă totală de 42 de ani de închisoare pentru operaţiuni de recrutare în favoarea grupării Stat Islamic sau pentru că au luptat pentru această grupare jihadistă în Siria, a anunţat vineri Reuters, citată de Agerpres.

Principalul inculpat, Imam Zekeria Qazimi, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că a recrutat tineri kosovari care să meargă să lupte în Siria. Într-o înregistrare din 2013 postată pe YouTube, Qazimi a spus: “Sângele necredincioşilor este cea mai bună băutură pentru noi”, se arată în textul sentinţei.

Alte cinci persoane au fost găsite vinovate “pentru că au luptat alături de organizaţia teroristă numită ISIS după ce au călătorit de la Pristina în Turcia şi apoi în Siria”, a afirmat judecătorul. 

Cel de-al şaptelea bărbat a fost găsit vinovat pentru că a recrutat combatanţi pentru Stat Islamic şi pentru că a luptat în Siria.

Toţi inculpaţii, unii având lanţuri la picioare, păreau calmi când au intrat în sala de judecată, înconjuraţi de poliţişti. 

Acest caz este văzut ca un test pentru Kosovo, care încearcă să împiedice ca cetăţeni ai săi să se alăture grupării jihadiste. 

Potrivit poliţiei, circa 300 de kosovari s-au alăturat SI şi peste 50 au fost ucişi. Peste 100 de persoane din Kosovo au fost arestate sau sunt investigate pentru operaţiuni de recrutare în favoarea grupării Stat Islamic sau pentru că au luptat în Siria şi Irak. 

Autorităţile susţine că până acum în acest an niciun kosovar nu a plecat să se alăture grupării Stat Islamic în Siria sau Irak. 

Conform unei noi legi, Kosovo îi poate sancţiona cu până la 15 ani de închisoare pe cetăţenii sau care iau parte la războaie în străinătate. Peste 90% dintre kosovari sunt musulmani, însă sunt în majoritate seculari şi pro-americani.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă