9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialScandal BND-NSA. Austria depune plângere împotriva Germaniei

Scandal BND-NSA. Austria depune plângere împotriva Germaniei

Austria a depus plângere împotriva Germania, după ce în presă au apărut informații potrivit cărora ar fi fost spionată de serviciile germane de informații în beneficiul Statelor Unite, a anunțat marți guvernul de la Viena, potrivit Digi 24. 

Plângerea a fost depusă la Parchetul din Viena, marți, pentru „culegere de informații secrete în detrimentul Austriei”, a precizat ministrul de interne, Johanna Mikl-Leitner.

Invocând „documente confidențiale”, presa germană a acuzat serviciile de informații BND (Bundesnachrichtendienst), că au spionat în beneficiul agenției americane NSA mai multe companii europene și că au monitorizat lideri politici europeni, în special francezi. Cotidianul Bild susține că vizați de spionaj au fost și unii oficiali austrieci.

Citește și: Angela Merkel ar putea fi audiată în scandalul BND-NSA

Austria cere acum „lămuriri complete” din partea vecinei sale și va recurge în acest sens și la căi diplomatice, a mai spus ministrul de interne.

Cancelarul Angela Merkel a luat apărarea serviciului german de informații în fața acuzațiilor că a încălcat legile atunci când a ajutat Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite să spioneze firme și oficiali din Uniunea Europeană.

Citește și: Angela Merkel pledează în favoarea colaborării BND cu agenția americană NSA

În prima sa declaraţie despre acest scandal, cancelarul german a susţinut cooperarea între NSA şi BND pentru combaterea terorismului. Angela Merkel admite, însă, că este inacceptabil ca națiunile prietene să se spioneze reciproc. 

De asemenea, Angela Merkel ar putea fi nevoită să depună mărturie dub jurământ în legătură cu acest scandal, după ce mai mulți lideri politici s-au arătat contrariați de ideea că BND ar fi colaborat cu NSA pentru a spiona țările vecine. 

Cele mai citite

“Suntem alături de David Popovici”, susține preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern

Camelia Potec, preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, a transmis că David Popovici a pus ochii pe o medalia la Jocurile Olimpice...

Accident Milişăuţi. Patru persoane au fost rănite. Printre ele se afla și un copil

Un accident rutier nefericit a avut loc pe teritoriul localității Milișăuți, iar patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite. Potrivit declarațiilor...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă