10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialScandal de corupție în Japonia

Scandal de corupție în Japonia

Ministrul Economiei, Akira Amari, 66 de ani, omul-cheie al echipei premierului nipon Shinzo Abe, a demisionat ieri, la o săptămână după ce presa l-a acuzat că a primit importante sume de bani nedeclarate.

Săptămâna trecută, publicația Shukan Bunshun i-a acuzat pe Amari şi secretarii săi că au fost retribuiţi pentru servicii aduse unei companii din sectorul construcţiilor din prefectura Chiba, la est de Tokio. Potrivit publicaţiei, alertată de un responsabil al societăţii în cauză care a furnizat diverse documente, ministrul ar fi primit personal cel puţin 1 milion yeni (7.800 euro), cash. Amari a recunoscut că a primit bani în biroul său, dar a asigurat că i-a ordonat secretarei sale să-i înregistreze ca donaţie, potrivit regulilor finanţării politice. În Japonia, legea finanţării politice, criticată pentru lacunele ei, autorizează întreprinderile nipone care obţin beneficii şi nu primesc ajutoare de la stat să ofere donaţii, dar numai partidelor, şi nu direct aleşilor. Totalul sumelor oferite lui Amari şi echipei sale se ridică la 12 milioane yeni (94.000 euro), din care 5 milioane unui colaborator apropiat.

În cadrul unei conferinţe de presă, Akira Amari a precizat că are nevoie de o săptămână înainte de a fi în măsură să dea o explicaţie completă asupra acuzaţiilor publicate de Shukan Bunshun. El a insistat că nu a fost angajat în acţiuni contrare legii. A recunoscut că un res-ponsabil al întreprinderii de construcţii i-a făcut o vizită la birou cu „cadouri“, dar a negat că ar fi primit bani lichizi drept mită. „Să mi se pună bani în buzunarul costumului în faţa unui vizitator…ar fi lipsă de demnitate în calitate de fiinţă umană“.

Acuzaţii respinse

Publicaţia a mai dezvăluit că biroul lui Amari ar fi ajutat compania de construcţii să primească o compensaţie de la guvern ca urmare a litigiilor privind proprietatea terenurilor şi sustragerea de materiale de construcţie. După dezvăluirile publicaţiei, doi dintre colaboratorii lui Amari au demisionat.

Amari a declarat că a demisionat pentru evitarea acu-zaţiilor care ar distrage atenţia de la tentativele administraţiei Abe de a scoate Japonia din deflaţia cronică. „Japonia iese în sfârşit din deflaţie… Avem nevoie să adoptăm o lege în Parlament pentru etapele următoare pentru combaterea deflaţiei şi să creem o economie forte, cât mai curând posibil“.

Afacerea reprezintă o lovitură dură pentru premierul Shinzo Abe, care pierde unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi cu puţin  timp înainte de un scrutin senatorial prevăzut în iulie. Amari era unul dintre principalii arhitecţi ai politicii economice a lui Shinzo Abe şi anul trecut a condus Japonia în negocierile Trans-Pacific Partnership, pactul de liber-schimb între 12 naţiuni din zona Pacificului.

Akira Amari a fost timp de trei ani omul-cheie în negocierile  comerciale, în special cele care au dus la fixarea termenilor din acordul de liber-schimb Trans-pacific, TPP.

Potrivit unor surse nipone citate de Guardian şi New York Times, premierul i-ar fi cerut să nu demisioneze, dar Amari, înainte de a-şi anunţa demisia, a precizat că va explica situaţia poporului nipon într-un mod care să nu lase loc de interpretare. Unii observatori declară că nu văd de ce Amari a decis să demisioneze şi subliniază posibilitatea unor alte dezvăluiri care nu au fost încă publicate.

Un ministru-cheie

Fost ministru al Muncii apoi titular al Ministerului Economiei, Comerţului şi Industriei (METI – Ministry of Economy, Trade and Industry), Akira Amari a preluat la finele anului 2012 portofoliul revitalizării economice în momentul revenirii la putere a lui Shinzo Abe. Postul a fost creat pentru a demonstra decizia guvernului de a pune capăt deflaţiei şi de a creşte reţetele fiscale, în cadrul politicii de relansare „Abenomics“.

Economia Japoniei, cea de-a treia cea mai mare din lume, a fost în recesiune şi s-a contractat cu 0,8% în cel de-al treilea trimestru al anului trecut şi s-a confruntat cu deflaţia şi o creştere economică sumbră în cea mai mare parte a ultimului sfert de secol.  În noiembrie trecut, Japonia a intrat în a patra recesiune tehnică din ultimii cinci ani.

Exportatorii sunt preocupaţi de puterea monedei naţionale, yenul, şi bursele din Tokio au fost lovite de incertitudinea economiei chineze.   

Amari a fost unul dintre principalii arhitecţi ai politicii economice a lui Shinzo Abe destinată orientării celei de a treia economii mondiale, când semnele erau revenirea economică.

Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă