21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialScandal exploziv la vârful poliţiei franceze: luptătorii antidrog au organizat trafic de...

Scandal exploziv la vârful poliţiei franceze: luptătorii antidrog au organizat trafic de canabis

Fostul şef al organismului de luptă împotriva drogurilor din Franța este suspectat că a lăsat zeci de tone de canabis să intre în Franţa cu complicitatea unuia din cei mai mari traficanţi europeni.

Liberation dezvăluie rolul central al lui François Thierry, ex-numărul 1 al Oficiului central de luptă împotriva traficului de stupefiante (Ocrtis) în importarea în Franţa a câtorva zeci de tone de canabis în relaţie cu unul din cei mai mari traficanţi europeni, recrutat ca informator. Este vorba de un sistem de o amploare inedită care se aliază cu un trafic de stat, un scandal care riscă să provoace o explozie la vârful poliţiei franceze. Figură centrală a luptei antidrog din Franţa după 2010, comisarul François Thierry luase obiceiul de a se fotografia în faţa celor mai importante interceptări de stupefiante, alături de miniştrii de Interne succesivi, Claude Gueant, apoi Manuel Valls şi Bernard Cazeneuve.

Potrivit publicaţiei franceze, sistemul a deraiat brusc la 17 octombrie la Paris. În acea seară, Direcţia naţională de informaţii şi anchete vamale (DNRED) a capturat 7,1 tone de canabis ­aflat în trei camionete parcate pe bulevardul Exelmans. O captură-record pentru capitală. Ancheta deschisă în aceeaşi zi de Parchetul din Paris a rezervat câteva surprize. O factură descoperită într-una din camionete şi urmele de ADN au dus până la un anume Sofiane H., binecunoscut serviciilor de poliţie. Omul locuieşte chiar pe bulevardul Exelmans într-un apartament de 300 mp cu piscină interioară, a cărui chirie de 9.000 euro pe lună este plătită cash. Dar mai ales are particularitatea de a fi un ­informator al Ocrtis. Un informator cu putere uriaşă, tratat direct de şeful Biroului de luptă împotriva drogurilor şi capabil să importe lunar mai multe tone de shit în „livrări supravegheate“. Această tehnică de anchetă, ­foarte folosită de serviciile antidrog, permite trecerea drogului sub controlul unui magistrat cu scopul dezmembrării reţelelor de re-vânzători. O tehnică legală, numai că în cazul amintit, Sofiane H. părea beneficiarul unei protecţii din sfere înalte, ceea ce îi permitea să-şi continue activităţile nestingherit.

Drogurile din culise

În afacerea Exelmans, Parchetul a descoperit că drogul interceptat la Paris făcea parte dintr-un lot mult mai important. Cu trei zile mai înainte, vameşii interceptaseră deja 1,9 tone de canabis pe autostrada A11, în direcţia Nantes. După alte câteva zile, 6,2 tone au fost descoperite într-o furgonetă în Belgia. De fiecare dată, marfa avea aceeaşi origine. Numai în octombrie, peste 15 tone au trecut prin acelaşi canal, fără probleme. Înainte ca vameşii, avizaţi de un informator misterios, să distrugă operaţiunea. După patru luni de fugă, Sofiane H. a fost capturat în Belgia şi Parchetul a trimis jandarmii de elită din GIGN cu un elicopter când a fost extrădat. Audiat de anchetatori, Sofiane H. a rămas evaziv lăsând de înţeles că a acţionat mereu la ordinele Ocrtis. De la finele anilor ´90, la doar 20 de ani, Sofiane H. era deja considerat unul din baronii traficului internaţional de droguri între Maroc, Spania şi Franţa. A fost închis la Metz, a evadat şi s-a instalat în sudul Spaniei şi şi-a refăcut rapid un nume în elita traficului mondial. A fost arestat în 2009 la Marbella în cadrul operaţiunii „Balena albă“, cea mai mare anchetă din Spania privind  spălarea banilor legată de traficul de droguri. Închis în Spania, Sofiane H. a fost recrutat de François Thierry. „Tamponat“, în jargon.

Informatorul vorbăreţ

Fostul informator al comisarului, Stephane V. a furnizat numeroase elemente Inspectoratului general al poliţiei naţio­nale însărcinat cu anchetarea metodelor agenţilor Ocrtis. El a afirmat că a fost mandatat de François Thierry să închirieze o vilă în Estepona, în sudul Spaniei, între martie şi aprilie 2012. Aproape trei săptămâni, cinci bărbaţi care se prezentau poli­ţişti francezi, încărcau şi des­căr­cau pe plajă zeci de pachete pline cu droguri recuperate de pe Zodiac, provenit din Maroc. În total, 19 tone au tranzitat prin oraş în cursul unui sejur. O misiune plătită cash de François Thierry lui Stephane V., care a fost solicitat de mai multe ori de marele şef al Ocrtis pentru operaţiuni identice, până în decembrie 2014.  

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă