14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialScandal în Franţa pentru discriminarea romilor: "Este o adevărată infecţie"

Scandal în Franţa pentru discriminarea romilor: “Este o adevărată infecţie”

Oraşul Montpellier şi compania de transport TaM se află în centrul unui scandal pentru discriminarea romilor, după ce un delegat sindical a afirmat într-un interviu că “romii din autobuzele de pe linia 9 constituie un pericol sanitar”.

Informaţia a fost prezentată de postul francez RTL, citat de Mediafax.

Potrivit RTL, declaraţia discriminatorie a delegatului Dominique Grenier, de la Sindicatul Forţa Muncitorească (FO) al companiei de transport, a provocat indignare, inclusiv la sindicat. Compania de transport a luat unele măsuri în urma declaraţiei, precizează RTL.

“Este o adevărată infecţie”, declarase Dominique Grenier, la data de 2 aprilie, pentru La Gazette de Montpellier, referindu-se la mirosul provocat de romi pe linia autobuzului 9. Drept soluţie, sindicalistul propunea introducerea unor linii speciale pentru transportarea romilor de la o tabără din Gramont, un cartier din nordul oraşului, până la Odysseum – o zonă comercială de unde pleacă alte mijloace de transport în comun către centru.

Sindicatul Sud a catalogat afrmaţiile lui Grenier ca fiind “rasiste şi discriminatorii”.

Contactată de ziarul Le Monde, conducerea TaM a afirmat, prin directorul general Jean-Luc Frizot, că “această problematică între şoferi şi populaţiile de romi este veche şi foarte dificil de rezolvat”.

Directorul a precizat că şoferilor le-au fost distribuite deodorante şi că autobuzele respective au fost înlocuite cu altele, pentru a fi curăţate. În afara acestora, nu au fost fost avute în vedere alte măsuri “cu caracter discriminatoriu menţionate în afirmaţiile unor organizaţii sindicale”, a dat asigurări Frizot.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă