10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialScandal în Germania: Procurorul federal, DEMIS în urma unor acuzații GRAVE la...

Scandal în Germania: Procurorul federal, DEMIS în urma unor acuzații GRAVE la adresa Ministerului Justiției

Ministrul german al Justiţiei Heiko Maas (SPD) l-a destituit, marţi, pe procurorul federal Harald Range, după ce acesta s-a plâns de amestecul politicului în anchetarea a doi jurnalişti acuzaţi de trădare, informează Mediafax.

Maas a declarat, într-o conferinţă de presă convocată în pripă marţi la sediul ministerului, la Berlin, că va cere pensionarea anticipată a procurorului federal Harald Range.

Ministrul a precizat că l-a informat pe procuror în legătură cu decizia sa înainte de conferinţă.

“I-am spus procurorului federal Range că încrederea mea în capacitatea sa de a-şi îndeplini sarcinile a fost afectată puternic şi de aceea, în acord cu Canelaria, voi cere pensionarrea sa astăzi”, a spus Mass.

Ministrul a luat decizia de a-l destitui pe Range cu susţinerea cancelarului Angela Merkel se arată într-un comunicat.

Merkel a anunţat anterior, printr-un purtător de cuvânt, că Maas se bucură de “întreaga (sa) susţinere”, după ce ministrul şi-a exprimat vineri îndoiala cu privire la faptul că acţiunea celor doi jurnalişti de la site-ul Netzpolitik.org poate fi considerată trădare.

Mass a mai anunţat marţi că l-a nominalizat pe procurorul Munchenului Peter Frank ca succesor al lui Range.

Scandal public

Anunţarea demiterii a fost făcută la doar câteva ore după ce Range i-a surprins pe mulţi trecând în ofensivă într-un schimb de replici cu Maas cu privire la acuzaţiile de trădare formulate împoriva celor doi jurnalişti care au publicat fragmente din documente clasificate.

Range a declarat că Ministerul Justiţiei i-a ordonat să retragă un expert independent din anchetă, care a stabilit că documentele divulgate pe site reprezintă un “secret de stat”, una dintre condiţiile întocmirii unui dosar pentru trădare.

“Să se amestece într-o analiză internă pe baza faptului că rezultatul acesteia ar putea să fie inoportun este un amestec de netolerat în independenţa justiţiei”, a declarat Range.

Mass a negat această acuzaţie extrem de gravă, afirmând că decizia de retragere a expertului a avut loc în consultare cu Range vineri.

Documentele clasificate respective privesc planuri ale agenţiei germane de spionaj intern de a extinde supravegherea comunicaţiilor online.

Range, în vârstă de 67 de ani, urma să se pensioneze anul viitor.

OSCE intervine în scandal

Ancheta cu privire la trădare împotriva editorului şi proprietarului Netzpolitik.org Markus Beckedahl şi a jurnalistului Andre Meister a fost criticată de numeroşi politicieni din cadrul Guvernului şi opoziţiei, iar marţi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a intervenit în acest scandal.

Dunja Mijatovic, reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, a postat marţi un comunicat pe site-ul organizaţiei în care spune că i-a trmis o scrisoare în legătură cu acest caz ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier.

“Ameninţarea de a fi acuzaţi de trădare are un efect paralizant general clar asupra jurnaliştilor angajaţi în investigaţii”, denunţă Mijatovic în scrisoare.

“Cred că în cazuri de posibilă încălcare a confidenţialităţii sau secretelor de stat, autorităţile ar trebui să se abţină de la a urmări mass-mediae, a căror treabă este să ancheteze şi să raporteze în legătură cu probleme de interes public”, subliniază ea.

 

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă