12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialScandal între etnicii rromi şi localnici în Bulgaria: 1.000 de motociclişti s-au...

Scandal între etnicii rromi şi localnici în Bulgaria: 1.000 de motociclişti s-au alăturat astăzi protestelor din satul Katuniţa

Circa 1.000 de motociclişti bulgari s-au alăturat astăzi protestelor din satul Katuniţa, unde un om a murit călcat de maşină, în urma unui scandal dintre rromi şi localnici bulgari, au declarat surse din poliţie, relatează NewsIn

O nouă rundă de manifestaţii împotriva controversatului lider rrom Kiril Raşkov, cunoscut şi ca Ţarul Kiro, au început în această după-amiază,în satul Katuniţa, din apropiere de Plovdiv.

Tensiunile din satul Katuniţa s-au declanşat după ce nepotul controversatului lider rom Kiril Raşkov, cunoscut şi ca Ţarul Kiro, a mers vineri într-un cartier de romi din Stolipinovo pentru a invita 10-15 persoane la pomana tatălui său. La sosirea a trei maşini cu romi din Stolipinovo, a izbucnit un conflict între nepotul Ţarului Kiro şi localnici bulgari, ce l-au determinat pe un şofer rom să îl calce cu maşina pe Petrov, în timp ce acesta îşi plimba câinele.

Tânărul de 19 ani a murit la spital.

La câteva minute după incident, numeroşi locuitori din sat, furioşi, au început să se strângă la vila familiei Raşkov. Ei au reuşit să treacă de poliţiştii desfăşuraţi şi să provoace pagube proprietăţii, dându-i foc şi vandalizând-o. Incendiul a fost stins de pompierii trimişi la faţa locului.

Cinci persoane – doi tineri din sat şi trei poliţişti – au fost răniţi după ce o altă maşină cu romi a intrat în mulţime. Poliţia a arestat patru pasageri ai maşinii.

Ieri dimineaţă, după o întâlnire cu şeful poliţiei din Plovdiv, Todor Cionov,  etnicii bulgari din sat au cerut mutarea familiei Raşkov şi au acuzat autorităţile locale că apără infractorii. După discuţii, mulţimea furioasă a atacat din nou proprietăţile Ţarului Kiro, spărgând mai multe feamuri şi răsturnând maşini.

În cursul violenţelor, unul dintre participanţii la atac, în vârstă de 16 ani, a leşinat şi a fost dus la spitalul Plovdiv, unde a murit. Adolescentul era un prieten apropiat al lui Petrov şi suferise în urmă cu câţiva ani un transplant de inimă.

127 de persoane au fost arestate sâmbătă seara, după ce susţinători ai echipelor de fotbal din Plovdiv au venit în sat, atacând şi dând foc vilei familiei Raşkov, a anunţat duminică Ministerul de Interne. 101 dintre ele au fost interogate şi 28 au fost puse sub acuzare.

Circa 2.000 de susţinători ai echipelor Lokomotiv Plovdiv FC şi Botev Plovdiv FC, cărora li s-au alăturat ulterior fami ai cluburilor CSKASofia şi Levski Sofia au luat parte la atacul ce a început în jurul orei 20 şi s-a terminat în jurul orei 22, când una dintre casele Ţarului Kiro a fost distrusă. Nu există informaţii privind eventuali răniţi.

Poliţia a preferat să nu atace vandalii, dintre care majoritatea purtau măşti şi peruci, pentru a evita înregistrarea de victime.

În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, 230 de ofiţeri de poliţie şi jandarmi din Plovdiv, Smolian, Stara Zagora şi Pazardjik au fost desfăşuraţi pe străzile din sat.

Membrii clanului Raşkov au fost evacuaţi, cu ajutorul a 20 de poliţişti. Însă Ţarul Kiro a declarat într-un interviu telefonic pentru bTV că rămâne la Katuniţa. El a precizat că nu are nicio legătură cu moartea lui Petrov, pe care l-a descris drept un extremist.

Premierul Boiko Borisov a dat publicităţii un comunicat prin care cere ca tensiunile interetnice să nu fie politizate.

Partidele politice naţionaliste Ataka şi VMRO au denunţat deja o tolerare din partea statului a “crimelor romilor” şi au anunţat că vor lua măsuri.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă