21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialScandal la Bursa diamantelor

Scandal la Bursa diamantelor

Industria diamantelor din Israel este zguduită de un scandal legat de deturnarea a 65 de milioane dolari, descrisă ca cea mai mare fraudă din istoria acestei industrii.

Poliţia israeliană a anunţat arestarea suspectului Hanan Abramovici în urma unei plângeri din partea membrilor Diamond Exchange Israel (IDE), cu sediul în oraşul Ramat Gan, „plângere depusă după ce o duzină de societăţi au dezvăluit că Abramovici le datorează zeci de milioane de dolari pentru pietrele preţioase pe care i le-au livrat, dar pe care nu le-a plătit“.

Abramovici ar fi în centrul unui sistem piramidal în care avea nevoie de fonduri pentru a-şi acoperi datoriile existente, potrivit unor iniţiaţi din domeniu. Este vorba de o deturnare de fonduri considerată ca cea mai mare afacere de fraudă din istoria industriei diamantului din Israel. Hanan Abramovici este un veteran în domeniu pe piaţa israeliană şi a fost plasat sub arest. Media israeliană relatează că principalele 12 întreprinderi sunt implicate în afacere, cu sume ce merg până la 65 de milioane dolari şi există temerea că multe dintre ele pot falimenta.

Bursa diamantelor din Ramat Gan este una dintre cele mai mari din lume, cu aproape 1.000 de întreprinderi aflate în incinta sa. Directorul Bursei dia­mantelor, Eli Avidar, a declarat că „Diamond Exchange afişează toleranţă zero faţă de cei care afectează alţi membri ai industriei diamantelor din Israel“. El a subliniat că s-au traversat momente dificile în cursul ultimilor ani şi unele persoane au profitat de situaţie, dar Diamond Exchange nu va evita nici un efort pentru rezolvarea problemei.

Deturnarea celor 65 de milioane dolari riscă să aibă urmări fenomenale. „Niciodată în istoria Bursei diamantelor nu am avut o astfel de pierdere. Abramovici nu a respectat Codul eticii membrilor noştri şi şi-a bătut joc de încredere. Singurul cuvânt pentru a descrie o astfel de persoană este „escroc“.   

Un sistem piramidal ar fi în culisele celei mai mari fraude din istoria industriei diamantelor din Israel.

Cele mai citite

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă