13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialScandalul Panama Papers a ajuns în Marea Britanie. Cameron, somat să dea...

Scandalul Panama Papers a ajuns în Marea Britanie. Cameron, somat să dea explicații

Premierul britanic David Cameron a fost somat, marţi, să dea explicaţii pe marginea averii familiale, după ce numele tatălui său, Ian Cameron, a apărut pe lista persoanelor vizate de ancheta jurnalistică „Panama Papers”, care dezvăluie un vast sistem de evaziune fiscală, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Potrivit The Guardian şi BBC, membri ai Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), aflaţi în posesia acestor documente, Ian Cameron conducea un fond de investiţii cu sediul în Bahamas, Blairmore Holding, ale cărui profituri s-au sustras fiscului britanic vreme de 30 de ani, datorită unei scheme complicate via cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca. 

Citește și: Surse: DIICOT face investigații în controversa Panama Papers

David Cameron, care a fost întrebat dacă averea actuală a familiei este în continuare plasată în acest fond off-shore, s-a rezumat să răspundă, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că este vorba despre „o afacere privată”. Cameron a dat acelaşi răspuns în 2012, atunci când au apărut primele informaţii în legătură cu plasamentele offshore ale tatălui său Ian, decedat în 2010. 

Însă o sursă guvernamentală a dat asigurări marţi că „premierul nu deţine nicio parte într-un fond offshore”.

Scandalul se afla marţi pe prima pagină a aproape tuturor cotidienelor. Acest scandal survine într-un moment cu atât mai prost pentru David Cameron cu cât el trebuie să prezideze luna viitoare, la Londra, un summit anticorupţie şi în măsura în care el pledează cu regularitate pentru transparenţă şi combaterea corupţiei. 

Citește și: Presă: Apropiați ai lui Marine Le Pen, implicați în controversa Panama Papers

Potrivit The Guardian, fondul lui Ian Cameron avea angajate circa 50 de persoane cu domiciliul în Bahamas, care semnau acte şi jucau rolul de trezorier şi secretar. 

Liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn i-a cerut premierului Cameron „să nu mai devieze de la subiect” şi să acţioneze împotriva evaziunii fiscale. „Nu pot exista două regulamente, unul pentru elita bogată şi altul pentru noi toţi ceilalţi”, a subliniat Corbyn marţi, estimând că „bogaţii trebuie să plătească”.

Alte figuri politice europene, implicate în controversa „Panama Papers” sunt premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson și apropiați din cercul liderei Frontului Național, Marine Le Pen.

Citește și: FOTO: Ancheta Panama Papers: Proteste de amploare în Islanda, împotriva premierului

Scandalul „Panama Papers” a dezvăluit o vastă reţea de evaziune fiscală, în care sunt implicaţi înalţi responsabili politici, miliardari şi sportivi de renume din întreaga lume, datorită celor circa 11,5 milioane de documente ce provin de la cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca, scoase la iveală de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ). 

Citește și: Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, în ancheta Panama Papers
 

Cele mai citite

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...
Ultima oră
Pe aceeași temă