12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialMoment istoric: SUA și Cuba vor relua relaţiile, după mai mult de...

Moment istoric: SUA și Cuba vor relua relaţiile, după mai mult de 50 de ani

Statele Unite şi Cuba au decis restabilirea relaţiilor diplomatice, întrerupte în anul 1961, informează Mediafax.

"Am luat această decizie pentru crearea de noi oportunităţi la nivel bilateral; va fi deschis un nou capitol în relaţia dintre Statele Unite şi Cuba", a declarat Obama, notând că istoria relaţiilor dintre cele două ţări este una "complicată".

"Cubanezii din Statele Unite au contribuit la construirea Americii. Statele Unite au apărat cu mândrie democraţia şi drepturile omului în Cuba. Avem o relaţie unică", a spus Obama.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat prin telefon, miercuri, cu omologul său cubanez, Raul Castro. Conversaţia telefonică a durat aproximativ 50 de minute.

Administraţia Statelor Unite va anunţa miercuri măsuri în vederea normalizării relaţiilor cu statul cubanez.

Alan Gross, cetăţean american în vârsta de 65 de ani care este închis de cinci ani în Cuba pentru spionaj, a fost eliberat miercuri, în schimbul a trei cubanezi condamnaţi în SUA. Gross a fost condamnat în anul 2011 la 15 ani de închisoare pentru aducerea de echipamente de comunicaţii în Cuba., relatează AFP, preluat de Mediafax.

"Alan Gross a fost eliberat din raţiuni umanitare", a confirmat un oficial american, precizând că, în schimb, Statele Unite au eliberat trei cubanezi condamnaţi pentru spionaj.

Papa Francisc a jucat un rol crucial în negocierile dintre Statele Unite şi Cuba, a explicat un oficial american de rang înalt. Suveranul Pontif a trimis scrisori preşedinţilor celor două ţări, Barack Obama şi Raul Castro, iar Vaticanul a discutat cu delegaţiile celor două ţări.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...

S-a întors iarna în România! Cod galben de ninsori însemnate cantitativ în zona montană din 14 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ pentru Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură, valabilă până mâine...
Ultima oră
Pe aceeași temă