11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialScotti, boss-ul Camorrei devenit brazilian

Scotti, boss-ul Camorrei devenit brazilian

După 31 de ani de fugă de autorităţile italiene, Pasquale Scotti, unul dintre mafioţii cei mai căutaţi de justiţia din Italia a fost arestat pe străzile liniștite ale localităţii Recife din nord-estul Braziliei. Fostul şef al Camorrei era căutat pentru asasinarea a 20 de persoane înainte de a fugi din ţară.

Pasquale Scotti, 65 de ani, a fost arestat de poliţia braziliană când îşi aştepta copiii să iasă de la şcoală. Autorităţile locale cred că familia sa braziliană nu avea cunoştinţă despre adevărata sa identitate, descoperită de Interpol după examinarea amprentelor digitale. După fuga din Italia, el a trăit sub un nume fals – Francisco de Castro Visconti – şi s-a reinventat ca om de afaceri, avea acte locale de identitate, era înregistrat ca alegător şi deţinea parţial o întreprindere de import produse alimentare, una de artificii şi o discotecă.

Scotti a venit în Brazilia în 1986, cu acte false, câţiva ani după ce fusese pus pe lista celor mai căutaţi criminali din Italia. În anul următor s-a mutat în Recife, oraş cu 1,5 milioane locuitori, mai puţin aflat sub lumina reflectoarelor decât Rio de Janeiro şi Sao Paulo. În 1995 s-a căsătorit cu o braziliancă, cu care are doi copii. Arestarea lui a decurs fără incidente – poliţiştii i-au permis să îşi ia copiii de la şcoală şi apoi l-au arestat, fără ca el să opună rezistenţă. Scotti le-a declarat poliţiştilor că dorea să uite trecutul din Italia. Poliţia italiană, în colaborare cu cea braziliană, anchetează activităţi suspecte ale resortisanţilor italieni, iar agenţi de poliţie au început să suspecteze că omul cunoscut în Brazilia ca Francisco de Castro Visconti ar fi, de fapt, Pasquale Scotti şi un set al amprentelor sale digitale a confirmat suspiciunile. Ancheta continuă şi Scottii este deţinut în închisoarea din Recife, dar poliţia federală din Brazilia a cerut transferarea lui într-o închisoare de maximă securitate.

Asasin nemilos

Autorităţile italiene au început procedurile de extrădare a acestui mafiot pe care Italia îl caută din 1984. Scotti este acuzat de crime, extorsiune de fonduri şi infracţiuni comise cu arme de foc.

În ianuarie 2005, judecat în contumacie, a primit o pedeapsă de închisoare pe -viaţă pentru uciderea a 26 de -persoane, extorsiune de fonduri şi alte crime şi este suspectat că ar fi un apropiat al lui Raffaele Cutolo, şeful Nuova Camorra Orga-nizzata –„noua” Camorra –, condamnat şi el la mai multe pedepse cu închisoare pe viaţă pentru asasinate. Autoritrăţile italiene declară că Scotti, aliat al lui Raffaele Cutolo, a participat alături de acesta la un război sângeros – pe care l-au pierdut – cu membrii grupului criminal Noua Familie, care a provocat aproape 1.000 de morţi între 1979 și 1984. Noua Camorra a dominat Napoli şi regiunea Campagna în anii 1980 şi se ocupa cu trafic de ţigări şi droguri, cu extorsiune de fonduri şi a făcut avere speculând reconstrucţia după marele cutremur care a lovit regiunea în 1980. 

» Roberto Saviano, ziaristul care a denunţat crimele Camorrei în cartea sa intitulată „Gomora“, devenită bestseller, pentru care este supus ameninţărilor cu moartea din partea Mafiei şi este păzit permanent de gărzi de corp,  a declarat: „Ştiu foarte bine povestea lui Scotti. Am crescut cu toţii cu mitul lui Pasquale Scotti“.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă