13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSe anunţă schimbări majore pe piaţa petrolului

Se anunţă schimbări majore pe piaţa petrolului

Țările producătoare doresc să combată excedentul crescând de petrol brut, pentru a determina preţurile să-şi revină la nivelurile superioare din trecut.

Miniştrii petrolului saudit, rus, qatarez şi venezuelean au propus ieri, după o reuniune păstrată secretă la Doha, blocarea nivelului producţiei, acordul fiind subordonat celorlalţi producători, căderea prețului aurului negru la nivel mondial iscând dezacorduri între membrii OPEC. Discuţiile vor fi reluate la înalt nivel în lunile care vin asupra unei acţiuni comune pentru a lupta contra excedentului crescând de petrol brut şi a ajuta preţurile să-şi revină, preţul petrolului fiind la cel mai jos prag din ultimul deceniu.

Ministrul saudit, Ali al-Naimi a declarat că îngheţarea producţiei la nivelul din ianuarie, este o măsură adecvată şi speră ca şi alţi producători să adopte planul. Ministrul petrolului din Venezuela, Eulogio Del Pino, a precizat că noi discuţii vor avea loc cu Iran şi Irak, miercuri la Teheran. Decizia de la Doha este debutul unui proces pe care îl vom reevalua în următoarele luni şi se va decide dacă avem nevoie de alte măsuri pentru stabilizarea şi ameliorarea pieţei, a declarat presei Naimi, subliniind că „nu dorim fluctuaţii importante ale preţurilor“.

Iran, marele rival regional al Arabiei Saudite, este decis să crească masiv producţia de petrol în lunile ce vin în încercarea de a recâştiga părţi din piaţa pierdută după anii de sancţiuni internaţionale, care au fost ridicate în ianuarie ca urmare a acordului cu puterile mondiale asupra programului său nuclear.

Riad şi Moscova, interese comune

Decizia Arabiei Saudite şi a Rusiei, doi mari producători şi exportatori mondiali, reprezintă un acord delicat, pentru că Iranul are o producţie de cel puţin 1 milion barili pe zi, sub capacitatea sa şi a nivelelor de dinaintea sancţiunilor. Irakul la rândul său, a aşteptat multă vreme să-şi reia exporturile şi intenţionează să le crească în acest an. Luna trecută a declarat totuşi că este pregătit să reducă producţia dacă toţi membrii OPEC şi nemembrii acestui cartel al petrolului conving Iranul să-şi reducă producţia.

Reuniunea de la Doha a intervenit după mai bine de 18 luni de cădere a preţurilor petrolului, brutul ajungând sub 30 dolari barilul, pentru prima oară după mai bine de un deceniu, în 2014 preţul fiind de 115 dolari barilul. Criza a fost declanşată de SUA unde a luat avânt exploatarea gazului de şist şi de o decizie a Arabiei Saudite şi aliaţilor săi din Golf de a creşte producţia pentru a lupta pentru părţi de piaţă şi a conduce producţia la costuri mai crescute pe pieţe. Arabia Saudită a insistat că îşi poate reduce oferta dacă şi ceilalţi membri OPEC sau nemembri convin să facă acelaşi lucru, dar Rusia, exportatorul nr. 2 mondial, a precizat că nu se va alătura atâta vreme cât zăcămintele sale din Siberia erau diferite de cele ale OPEC.

Ambianţa s-a schimbat în ianuarie, când preţul petrolului a căzut sub 30 dolari barilul. Venezuela este ţara cea mai afectată de această cădere a actualelor preţuri ale petrolului, iar Rusia are nevoie pentru echilibrarea bugetului în acest an, când sunt programate alegeri parlamentare. Finanţele saudite sunt şi ele în criză, cu un deficit de 98 miliarde dolari la bugetul de anul trecut. Dar vorbind de posibilităţi de cooperare cu OPEC, Rusia a vorbit de noi recorduri de producţie în ianuarie. Dar, la Doha s-a precizat că vor avea loc contacte „intense“ între producătorii membri sau nu ai OPEC, subliniindu-se că iniţiativa îngheţării producţiei de petrol „este destinată stabilizării pieţei, în interesul nu numai al producătorilor şi al exportatorilor de brut, dar şi economiei mondiale“.      

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă