13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Sean Penn și El Chapo, interviu secret în junglă

VIDEO. Sean Penn și El Chapo, interviu secret în junglă

Celebrul baron al drogurilor Joaquin „Chapo” Guzman, inamicul nr. 1 al SUA, a fost capturat de marina mexicană după ce evadase de două ori din închisoare, ultima oară în iulie. El a fost localizat după ce a contactat producători pentru a face un film despre viaţa sa. Potrivit experţilor, El Chapo ar putea fi rapid extrădat în Statele Unite, unde este considerat inamicul nr. 1.

Actorul hollywoodian Sean Penn, devenit şi jurnalist, a dezvăluit că l-a intervievat în secret pe traficant, undeva în junglă, unde se refugiase şi trăia ascuns. Interviul a apărut în revista Rolling Stones a doua zi după anunţarea capturării baronului mexican al drogurilor.  Sean Penn a declarat că în octombrie 2015 a mers într-o pădure mexicană pentru o „întâlnire de şapte ore”, desigur secretă, cu celebrul traficant de droguri în ascunzătoarea acestuia. Actriţa mexicană Kate del Castillo a negociat acest interviu, motivat de un proiect biografic asupra şefului cartelului din Sinaloa, şi l-a însoţit pe Sean Penn şi a servit ca traducător. În afara interogatoriilor poliţiei, este singurul interviu dat de traficant unei persoane.

 

Articolul relatează în special măsurile draconice de securitate cu care a avut de-a face celebrul actor american pentru a se putea apropia de Joaquin Guzman. În mod natural, a fost abordat subiectul drogurilor şi din ascunzătoarea sa impenetrabilă din colinele din vestul Mexicului El Chapo a relatat starului de la Hollywood cum ingineri europeni l-au ajutat să evadeze din închisoarea Altiplano printr-un tunel subteran.  El a mărturisit: „Faptul că drogul ucide este realitate, dar, din nefericire, cum am mai spus, acolo unde am crescut nu era alt mijloc de supravieţuire şi nu există nici în prezent”.

„Fără consum nu există vânzare“

Întrebat dacă se simte responsabil de nivelul toxicomaniei în lume, traficantul spune: „Nu, este fals, pentru că în ziua în care nu voi mai exista, asta nu se va diminua în nici un mod”. Pentru el, responsabilitatea este a consumatorilor: „Fără consum, nu există vânzare”. Referindu-se la extinderea activităţilor sale criminale, El Chapo a declarat că „furnizează mai multă heroină, amfetamine, cocaină şi marijuana decât oricine în lume” şi a detaliat că deţine „o flotă de submarine, de avioane, camioane şi nave”. Anchetatorii mexicani au afirmat că erau la curent cu acest interviu secret, care s-a derulat când traficantul cel mai căutat de Mexic şi de SUA se ascundea după evadarea spectaculoasă din vară. Şi, potrivit unei surse guvernamentale, întrevederea actorului cu traficantul a făcut parte din elementele de investigaţie care au permis localizarea şi în final capturarea criminalului. Arestarea lui nu s-a putut face imediat din cauza prezenţei în acel loc a două femei şi a unui copil.

Final de drum

Vânarea narcotraficantului cel mai căutat în lume s-a terminat vineri, în oraşul mexican de coastă Los Mochis, în statul Sinaloa, regiunea sa natală, unde puşcaşii marini mexicani au înfruntat gărzile de corp ale „lordului drogurilor”, înainte de a-l captura.  Joaquin Guzman a apărut cu cătuşe la mâini în faţa camerelor pe tarmacul aeroportului din Mexico, îmbrăcat cu un polo închis la culoare, înconjurat de militari din care unul îl ţine de ceafă. 

Anchetatorii supravegheau de la începtul lunii decembrie casa lui Guzman şi el a fost arestat în timpul operaţiunii violente a forţelor armate mexicane de vineri. Sâmbătă, autorităţile au anunţat că vor începe procedurile în vederea extrădării lui spre SUA. În timpul împuşcăturilor, Guzman şi şeful securităţii au încercat să fugă prin sistemul de canalizare din oraş. După ce au străbătut circa 1 km prin canalizare, cei doi au ieşit printr-o gură de canal şi au furat un vehicul, după care au fost interpelaţi de militari.

Un succes pentru autorităţi

Arestarea şefului cartelului Sinaloa înseamnă o mare uşurare pentru guvernul preşedintelui mexican Enrique Pena Nieto, umilit de evadarea spectaculoasă a acestuia din închisoarea Altiplano, la 11 iulie trecut. El a fugit atunci printr-un tunel lung de 1,5 km săpat sub celula sa. Pentru construirea acestui tunel, el a răpit ingineri germani care au consiliat muncitorii asupra modului de rezolvare a problemei apei la joasă altitudine în închisoare. După ce ieşise din tunel, forţele federale aproape l-au ucis în Munţii Sierra Madre, unde se ascundea. A scăpat doar cu o rană la picior.

Ministrul american al Justiţiei, Loretta Lynch, a salutat o „lovitură dată organizaţiei internaţionale  de trafic de droguri pe care El Chapo este suspectat că o conduce, o victorie şi pentru cetăţenii Mexicului şi SUA”.

Înainte de a deveni unul din oamenii cei mai bogaţi ai planetei şi cel mai căutat, El Chapo Guzman era un simplu ţăran care cultiva marijuana. După o primă arestare în Guatemala, în 1993, el a fost încarcerat în închisoarea mexicană de înaltă securitate din Puente Grande, de unde a evadat ascuns într-un coş cu rufe murdare, în 2001. Preluând şefia cartelului din Sinaloa, l-a transformat în câţiva ani în organizaţia criminală cea mai puternică din Mexic, care nu ezită să-şi elimine rivalii. Guzman a trimis multe persoane în mormânt. Tentativele sale de capturare a culoarului traficului de cocaină împărţit cu cartelul din Juarez au fost extrem de violente şi sângeroase.  

Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă