12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSecretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Dragoni: Susținem cu putere dialogul...

Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Dragoni: Susținem cu putere dialogul politic din România

Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, a declaratcă instituția pe care o reprezintă susține cu putere dialogul politic din România, precizând că felul în care interacționează, în general, majoritatea cu Opoziția are legătură cu ''sănătatea democrațiilor, credibilitatea și stabilitatea acestora'', potrivit Agerpres.Ga

"Modul în care interacționează majoritatea și opoziția se leagă direct de sănătatea democrațiilor, de credibilitatea și stabilitatea lor și reprezintă o chestiune extrem de pertinentă în România dată fiind situația politică actuală, care vedem că e abordată acum prin dialog politic, un proces pe care îl susținem cu putere, și e o problemă pertinentă pentru Europa în general", a afirmat Battaini-Dragoni, la conferința "Interacțiunea între majoritatea politică și opoziție într-o democrație", organizată la Palatul Cotroceni.

Ea a arătat că există câteva caracteristici de bază care trebuie să se manifeste într-o democrație stabilă și flexibilă.

"Prima caracteristică este o justiție independentă. Oamenii trebuie să aibă încredere în instanțele de judecată. Acolo unde nu au încredere, de regulă, urmează instabilitate. A doua — libertatea cuvântului, ca să putem trage la răspundere pe cei de la Putere și pentru a preveni stagnarea în societățile noastre prin asigurarea unui flux liber al ideilor. Securitatea democratică necesită, de asemenea, libertatea de asociere și de adunare pentru a permite tuturor membrilor societății să-și exprime identitatea și să conteste autoritatea. E nevoie de societăți incluzive ca să construim toleranță și respect între oameni. (…) Democrațiile stabile au nevoie de instituții care să funcționeze bine, legitime, de încredere, transparente, responsabile, guvernate de domnia legii și capabile să reprezinte, să conducă și să unească societățile lor", a susținut reprezentantul Consiliului Europei. 

Battaini-Dragoni a admis că oponenții politici nu trebuie să fie "cei mai buni prieteni" și că ei participă la o competiție, dar a punctat că nu este vorba de un război.

"Indiferent ce păreri diferite au, toți politicienii aleși și toți cei care vor să fie aleși sunt obligați în primul rând să dea socoteală în fața societății în general, să evite blocajele și să se asigure că democrația funcționează pentru ca programele lor politice să poată fi realizate. Ei au responsabilitatea să respecte rezultatele legitime ale alegerilor și să-și îndeplinească rolurile diferite. Acolo unde părerile diferite nu pot fi reconciliate fiecare parte trebuie cel puțin să respecte domnia legii, procesele democratice stabilite și standardele agreate", a adăugat secretarul general adjunct al Consiliului Europei.

Aceasta a avertizat că blocajele politice divizează societățile și îi descurajează pe cetățeni, care devin dezamăgiți de politică, lucru ce favorizează apariția curentelor populiste.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă