15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSecretarul general al ONU, Ban Ki-moon, apel la protejarea independenţei mass-media

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, apel la protejarea independenţei mass-media

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a îndemnat guvernele, politicienii, mediul de afaceri şi cetăţenii să se implice protejarea independenţei mass-media, întrucât, ''fără acest drept fundamental, oamenii sunt mai puţin liberi şi au mai puţină putere'', potrivit paginii web a acestei organizaţii cu sediul la New York. 

Doar beneficiind de o presă liberă, ''putem lucra împreună la crearea unei lumi în care fiecare să aibă parte de demnitate şi de oportunităţi", a mai spus Ban Ki-moon, potrivit Agerpres. În 2016, această zi are ca temă "Accesul la informaţie şi la libertăţile fundamentale – Este dreptul tău!" şi se concentrează pe trei aspecte: libertatea de informare ca libertate fundamentală şi drept al omului;protejarea libertăţii presei în faţa supravegherii şi a cenzurii; asigurarea siguranţei pentru jurnalismului online şi offline. 

Totodată, în acest an, Ziua Mondială a Libertăţii Presei (World Press Freedom Day, WPFD) coincide cu a 250-a aniversare a primei legi din lume privind libertatea de informare, care se aplică şi azi în Suedia şi Finlanda, precum şi cu împlinirea a 25 de ani de la adoptarea Declaraţiei de la Windhoek, despre principiile libertăţii presei, de către un grup de jurnalişti africani. 

Conform obiceiului, la 3 mai se decernează şi Premiul Guillermo Cano/ UNESCO pentru Libertatea Presei, câştigătoarea din acest an fiind Khadija Ismayilova, o jurnalistă de investigaţie din Azerbaidjan. 

Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU în decembrie 1993,la recomandarea UNESCO. Marcarea acestei zile este o oportunitate de a sărbători principiile fundamentale ale libertăţii presei, de a evalua starea libertăţii presei în întreaga lume, de apăra mass-media contra atacurilor la care sunt supuse, şi de a aduce un omagiu ziariştilor care şi-au pierdut viaţa în misiuni de presă.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...
Ultima oră
Pe aceeași temă