15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSecretarul general NATO se declară convins că SUA vor apăra Europa și...

Secretarul general NATO se declară convins că SUA vor apăra Europa și sub mandatul lui Trump

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat luni “absolut convins” că Statele Unite vor continua să sprijine Europa pe plan militar în cadrul NATO, sub noua administrație a președintelui Donald Trump, relatează EFE și DPA citate de Agerpres.

“Am vorbit telefonic cu Trump vineri și m-a asigurat de sprijin deplin pentru cooperarea în cadrul NATO”, a declarat Stoltenberg, în a treia și ultima zi a reuniunii de toamnă a Adunării Parlamentare a NATO, care s-a desfășurat începând de sâmbătă la Istanbul. “Sunt absolut sigur că vom avea o administrație absolut angajată față de Alianța Nord-Atlantică”, a reiterat secretarul general al Organizației.

“El și-a exprimat un sprijin foarte puternic pentru NATO,” a adăugat Stoltenberg, indicând că înțelege exigențele președintelui ales american cu privire la repartizarea echitabilă a sarcinilor.

“Dacă așteptăm ca americanii să-și respecte promisiunile privind apărarea noastră, trebuie să ne asigurăm că ne îndeplinim angajamentele”, a mai spus secretarul general al NATO.

Membrii europeni ai Alianței trebuie să-și îndeplinească angajamentul de a aloca cel puțin 2% din PIB bugetului apărării, a insistat Stoltenberg, citat de DPA, adăugând că va fi “greu de spus americanilor că unii nu respectă această” cerință, potrivit EFE.


Citește și:  Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: Donald Trump reprezintă un risc și trebuie învățat ce este UE


În timpul campaniei sale electorale, Donald Trump a insistat ca toți membrii NATO să aloce 2% din PIB apărării, avertizând că sprijinul SUA pentru aliați ar putea fi condiționat de respectarea acestui angajament.

Cu toate acestea, cererile sale de creștere a cheltuielilor ar putea fi o problemă pentru unele țări membre ale Uniunii Europene, care trebuie, de asemenea, să se asigure că se pot încadra în deficitele lor bugetare, în conformitate cu reglementările de la Bruxelles.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...
Ultima oră
Pe aceeași temă