14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialȘefii marilor bănci centrale se așteaptă la inflație mai mare

Șefii marilor bănci centrale se așteaptă la inflație mai mare

 Creșterea economică mai puternică va accelera inflația în Statele Unite și Europa, potrivit reprezentanților Rezervei Federale (Fed) americane, Băncii Centrale Europene (BCE) și Băncii Angliei, participanți la reuniunea anuală a Fed de la Jackson Hole.

Vicepreședintele Fed Stanley Fischer, vicepreședintele BCE, Vitor Constancio, și guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, sunt optimiști că regiunile lor vor scăpa de problemele care mențin inflația la un nivel scăzut, relatează Bloomberg.

”Având în vedere stabilizarea așteptărilor referitoare la inflație, există motive să credem că creșterea prețurilor se va accelera odată cu disiparea factorilor care împiedică acest lucru”, a spus Fischer.

El a adăugat că Fed nu trebuie să aștepte ca inflația să revină la nivelul de 2%, ținta băncii centrale, pentru a începe înăsprirea politicii monetare.

Fischer a lăsat deschisă posibilitatea ca Fed să înceapă majorarea dobânzilor la ședința conducerii instituției din septembrie, dar nu și-a exprimat preferința ca măsura să aibă loc atât de devreme.

“Nu vă pot spune ce decizie va lua Fed pe 17 septembrie”, a spus Fischer.

Creșterile de prețuri din Statele Unite și Europa sunt sub obiectivele băncilor centrale, unde oficialii dezbat impactul încetinirii creșterii economice din Cnina și prețurile scăzute ale materiilor prime asupra evoluției inflației.

În timp ce oficialii americani se gândesc când să înceapă creșterea dobânzilor, prima măsură de acest fel după 2006, iar Banca Angliei ar putea face acest lucru la începutul lui 2016, în Europa au apărut apeluri ca BCE să prelungească programul de suplimentare a lichidităților prin achiziții de obligațiuni, ca protecție față de inflația scăzută.

“Legătura dintre inflație și activitățile din economia reală s-a întărit recent în zona euro”, a afirmat Constancio la Jackson Hole.

Investitorii pe piața financiară europeană nu împărtășesc optimismul autorităților. Contractele swap din luna august pentru evoluția inflației în următorii cinci ani indică o inflație de 1,65%, comparativ cu 1,85% la începutul lunii. Nivelul anticipat la inflației este aproape la fel de scăzut ca la momentul începerii programului BCE de suplimentare a lichidităților, în luna martie.

În Statele Unite, contractele swap similare indicau la începutul lunii o inflație de 2,16%, care a scăzut însă pe 24 august la 1,89%.

”Astfel de mișcări arată că trebuie să fim precauți în așteptările că inflația va rămâne stabilă”, a Fischer.

Președintele Fed, Janet Yellen, și președintele BCE, Mario Draghi, nu au participat în acest an la reuniunea de la Jackson Hole.

Consiliul guvernatorilor BCE se reunește la Frankfurt pe 3 septembrie, iar consiliul de politică monetară al Fed pe 16-17 septembrie.

Ambele bănci centrale nu și-au îndeplinit obiectivul unui nivel al inflației de aproape 2%. În zona euro, inflația a atins în iulie 0,2%, iar în SUA 0,3%.

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...
Ultima oră
Pe aceeași temă