14.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialȘeful diplomației americane, Rex Tillerson: Avem o plajă largă de probleme dificile...

Șeful diplomației americane, Rex Tillerson: Avem o plajă largă de probleme dificile cu rușii, iar relația este la un minim istoric. Obiectivul Administrației Trump este să stabilizeze situația

Șeful diplomției americane, Rex Tillerson, a declarat, marți, în Comisia pentru Relații Externe a Senatului, că relația dintre Statele Unite și Rusia se află la un minim istoric. Cu toate acestea, administrația de la Washington își propune să aducă stabilitate în aceste relații, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Întrebat despre cu un proiect de lege care ar putea fi supus la vot în această săptămână, și care vizează impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, Tillerson a afirmat: „Avem o plajă largă de probleme dificile cu rușii (…) relația noastră este la un minim istoric și se deteriorează în continuare. Obiectivul nostru este să stabilizăm situația''.

„Lucrăm în câteva zone îndeosebi pentru a vedea dacă putem stabili dacă există o bază pentru reinstituirea unui tip de relație de lucru cu guvernul rus care să fie în interesul nostru. Sunt în curs eforturi în Siria, mai precis'', a declarat șeful Departamentului de Stat.

Potrivit agenției Reuters, senatorii americani au ajuns la un acord cu privire la impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei în legătură cu presupusa sa implicare în alegerile prezidențiale din SUA din 2016, dar și cu anexarea regiunii ucrainene Crimeea în 2014 și sprijinul față de guvernul de la Damasc în războiul din Siria. Setul de măsuri cuprinde și o prevedere care urmărește să împiedice Casa Albă să atenueze, să suspende sau să elimine sancțiunile fără aprobarea Congresului.

Noile sancțiuni împotriva Rusiei ar putea fi supuse la vot chiar săptămâna aceasta, sub forma unui amendament la o lege privind sancționarea Iranului. Adoptarea ei ar însemna, între altele, impunerea de sancțiuni suplimentare Rusiei în industriile minieră, metalurgică, a transporturilor și feroviară, dar și unor persoane din Rusia găsite vinovate de abuzuri împotriva drepturilor omului, furnizarea de arme guvernului sirian și comiterea de atacuri informatice.

Proiectul de lege autorizează totodată acordarea de "asistență robustă" pentru întărirea instituțiilor democratice și combaterea dezinformării în țările europene care ar putea fi vizate de ceea ce autorii textului au calificat drept agresiunea rusă.

Cele mai citite

Lucrări pe podul Giurgiu – Ruse. Traficul se va desfășura pe o singură bandă

Traficul pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, care leagă România de Bulgaria, va fi restricționat pe toată durata lunii mai. Această decizie vine ca urmare a...

Spitalul Foișor, noi informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic

Spitalul Foişor a anunțat luni, prin intermediul unui comunicat de presă, că starea generală de sănătate a actorului Florin Piersic se ameliorează uşor. „Evaluarea domnului...

PwC Romania: Jumătate dintre fraudele din companii se întâmplă din cauza lipsei controalelor privind conformarea

Tranzacţiile care implică criptomonede sunt în creştere, de asemenea, un risc in crestere este cel de greenwashing, adică raportări incorecte/manipulate în domeniul sustenabilităţii numai...
Ultima oră
Pe aceeași temă