21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRusia avertizează: Dacă Suedia se va decide să adere la NATO, va...

Rusia avertizează: Dacă Suedia se va decide să adere la NATO, va trebui să luăm măsuri

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, joi, că Rusia va lua măsuri „militare și tehnice”, în cazul în care Suedia va adera la NATO, potrivit agenției TASS, citată de Agerpres.

Lavrov nu a precizat despre ce măsuri este vorba, limitându-se să afirme că aceasta priveşte Ministerul Apărării şi Statul Major al armatei ruse.

„În cazul în care Suedia se va decide să adere la NATO (…) va trebui să luăm desigur măsurile necesare militare şi tehnice la frontiera noastră nordică, în baza faptului că de cealaltă parte a graniţei se află un bloc politico-militar care consideră Rusia o ameninţare şi vrea s-o descurajeze în orice mod posibil”, a spus diplomatul rus, într-un interviu acordat ziarului Dagens Nyheter. 

El a adăugat că a avertizat „întodeauna” că, în cazul în care Alianța Nord-Atlantică se va extinde în estul continentului european, Rusia va lua măsurile necesare.  

Totodată, șeful diplomației ruse a afirmat că NATO a asigurat Moscova, cu numeroase prilejuri, că nu are nicio intenţie de a întreprinde vreo acţiune în detrimentul securităţii Rusiei, însă cu toate acestea astăzi se poate constata că infrastructura Alianţei a ajuns chiar la „uşa noastră’. „Cu mult înainte de evenimentele din Ucraina, NATO voia să-şi păstreze mâinile libere pentru a putea să se apropie de graniţele noastre. Dar niciun om politic sau militar normal nu ar trebui să mizeze pe faptul că ruşii vor aplauda” o astfel de acţiune.

În ultima vreme, a subliniat el, Alianţa Nord-Atlantică trece prin schimbări majore. Astfel, Lavrov consideră că în urmă cu câțiva ani, când exista un parteneriat Rusia – NATO, exista încredere și nu se percepeau drept „amenințare”. „ Atunci era vorba de un (alt fel de) NATO. Acum Alianţa Nord-Atlantică este evident altceva”, a adăugat el.

În același interviu, Lavrov a mai spus că Rusia nu este interesată de o escaladare a activităţii militare de confruntare în Europa. În opinia sa, o minoritate rusofobă doreşte să unifice NATO pe un fundament antirusesc, prezentând Rusia ca pe o ameninţare pentru întreaga lume. În acest context, Lavrov a menţionat Lituania ca fiind la ora actuală cea mai rusofobă şi agresivă ţară membră a NATO la adresa Moscovei. Aceasta ar impune Alianţei, în baza principiului de consens, să meargă pe o linie antirusească fermă, a spus Lavrov, citat de TASS.

 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă