17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialȘeful OSCE, întâlnire cu Putin,în contextul violențelor dn estul Ucrainei

Șeful OSCE, întâlnire cu Putin,în contextul violențelor dn estul Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni, miercuri, cu președintele Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ministrul de externe elvețian Didier Burkhalter, care a făcut apel la o 'încetare a focului' în estul Ucrainei pentru a permite desfășurarea alegerilor prezidențiale,  relatează France Presse, conform Agerpres.

Ucraina, la rândul său, a cerut marți sprijinul comunității internaționale pentru aceste alegeri, ce par din ce în ce mai amenințate de spirala violențelor separatiste în sud-estul țării.

'Dacă (alegerile prezidențiale) nu au loc, va fi haos și există riscul unui război civil', a avertizat președintele francez Francois Hollande.

Această ipoteză este însă respinsă pentru moment de către Kiev. 'Guvernul ucrainean s-a angajat să desfășoare alegerile prezidențiale la data prevăzută', a afirmat premierul ucrainean de externe Andrii Deșcița, la finalul unei reuniuni ministeriale a Consiliului Europei desfășurate marți la Viena.

Autoritățile de la Kiev au solicitat trimiterea de 'observatori internaționali în Ucraina pentru a monitoriza alegerile'. Ele cer partenerilor lor să facă 'tot posibilul pentru a elimina amenințările și provocările externe susținute de Rusia în Ucraina, astfel încât aceste alegeri să se poată desfășura în mod liber și democratic', a adăugat el.

Scrutinul din 25 mai ar trebui să permită alegerea succesorului președintelui Viktor Ianukovici, un apropiat al Moscovei, răsturnat de la putere la sfârșitul lunii februarie.

Rusia, care refuză să recunoască guvernul interimar de la Kiev, consideră 'absurdă' organizarea alegerilor în contextul actual al violențelor din estul Ucrainei.

Președintele în exercițiu al OSCE, Didier Burkhalter, care a făcut anterior un apel la 'încetarea focului pentru alegeri', urmează să discute miercuri cu liderul de la Kremlin posibilitatea organizării unei dezbateri, sub egida Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, pentru a facilita un dialog național între Kiev și separatiștii proruși care controlează o parte din estul Ucrainei.

În acest sens, secretarul de stat american John Kerry a denunțat organizarea anunțată de militanții proruși a unui referendum în Ucraina la 11 mai. 'Noi nu vom sta cu mâinile în sân în timp ce elemente ruse agită flamura instabilității', a declarat Kerry, denunțând un 'simulacru' de referendum la Donețk și Lugansk.

'Respingem pur și simplu toate aceste încercări ilegale de a diviza și mai mult Ucraina. Continuarea acestei inițiative va submina în continuare eforturile pentru a detensiona' situația, a mai spus el.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și-a manifestat reticența față de propunerea germană de a organiza o nouă conferință Geneva II în vederea detensionării crizei ucrainene. 'O nouă reuniune în același format nu va aduce nimic în plus', a afirmat el marți, la Viena.

Occidentalii sunt sunt din ce în ce mai alarmați de turnura luată zilele trecute de evenimentele în Ucraina, unde zeci de persoane au murit în violențe la Odesa.

Cele mai citite

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă