16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSeismolog italian: Cutremurele vor continua într-un efect de domino devastator

Seismolog italian: Cutremurele vor continua într-un efect de domino devastator

Cutremurele care au afectat centrul Italiei în ultimele două luni ar putea continua, într-un efect de domino devastator, prin care un seism major inițiază un altul de-a lungul sistemului de falii din Munții Apenini, a declarat duminică un seismolog italian, citat de Reuters.

Gianluca Valensise, seismolog la Institutul Naţional italian de Geofizică şi Vulcanologie, a declarat că există o “legături geodinamică” între seismul din august din zona Amatrice şi cele care au urmat.

„Un cutremur cu magnitudinea 6 sau mai mare generează un stres care este redistribuit de-a lungul faliilor adiacente şi le pot face să se rupă, iar cu acest fenomen ne-am confruntat, probabil, din luna august”, a spus Valensise.

„Acest proces poate continua pe termen nedefinit, cu un cutremur mare care slăbeşte o ‘falie-soră’, într-un proces care poate acoperi, în principiu, sute de kilometri”, a adăugat el.

Potrivit lui Valensise, Italia s-a confruntat cu o situație asemănătoare în secolul XVIII, în Calabria. În acea zonă din sudul Italiei, în anul 1783 s-au consemnat cinci cutremure majore, cu magnitudine 6,5 sau mai mare, în mai puţin de două luni.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă