12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSemnele unei lupte pentru putere la Phenian?

Semnele unei lupte pentru putere la Phenian?

Anularea primei sale călătorii în străinătate şi eliminarea ministrului Apărării, altădată puternic, sugerează că tânărul lider al Coreii de Nord se luptă pentru legitimitate, epurările şi manevrele politice relevând volatilitatea lui Kim Jong-un.

Mecanismele elitei nord-coreene sunt de o opacitate celebră, dar două evenimente recente au aruncat puţină lumină asupra leadershipului lui Kim Jong-un – a anulat în ultimul moment din „motive interne” o călătorie anunţată la Moscova pentru a participa la festivităţile de Ziua Victoriei şi l-a executat pe şeful Apărării ţării. Rapoarte recente ale serviciilor secrete de la Seul arată că generalul Hyon Yong-chol, altădată deosebit de puternic, numit de un an în fruntea Ministerului Apărării, a fost executat cu un tun anti-aerian pentru că aţipise în timpul unei reuniuni prezidate de tânărul dictator, ceea ce a fost considerat un gest de nesupunere faţă de „Marele Succesor”. Execuţia lui, la care au asistat mai multe sute de persoane, a avut loc pe terenul aferent academiei militare Kanggon, la 20 km nord de capitala Phenian.

Încă de la venirea la putere, Kim Jong-un şi-a înmulţit epurările, execuţiile şi numiri-revocări, ceea ce atestă o dificultate de a-şi impune autoritatea, dar şi faptul că puterea nord-coreană, departe de a fi un bloc omogen, este constituită din clanuri cu interese divergente, dacă nu contradictorii, asupra conduitei în afacerile de stat. Refuzul liderului de la Phenian de a merge la Moscova săptămâna trecută motivat de „afaceri coreene interne” se explică poate de această febrilitate din sânul regimului şi relevă că ceva îl înfricoşează pe Kim Jong-un. Şi-a dat seama că nu se poate baza pe repetarea mitului familiei Kim, singura legitimitate politică? Epurările în curs sugerează că elitele politice afişează o lipsă de respect pentru instituţiile care îl susţin şi refuzul de a satisface nevoia sa de a fi adulat de toți. După trei ani de domnie, este revelator că analiştii estimează că autoritatea lui Kim Jong-un este pusă sub semnul întrebării. Dar în sistemul de teroare pe care l-a instalat este aproape imposibil să acumuleze charismă politică sau prestigiu.

Topul execuţiilor

După executarea fostei sale iubite, a unchiului şi mătuşii care i-au fost mentori, a venit rândul ministrului Apărării să devină victima cruzimii dictatorului. De la venirea la putere, Kim Jong-un a executat numeroase cadre ale partidului său – unic şi aflat la putere –, dar şi membri ai propriei familii. Faptele sunt dificil de verificat pentru că este vorba de o dictatură opacă, iar informaţiile provin în general de la serviciile secrete ale rivalului sud-coreean. Însă pentru unii observatori numeroasele execuţii ale apropiaţilor şi demnitarilor regimului demonstrează o instabilitate politică de la venirea tânărului dictator la putere.

În august 2013, un ziar sud-coreean afirma că fosta iubită a lui Kim Jong-un, cântăreaţa Hyon Song-wol, a fost împuşcată după ce fusese arestată împreună cu alţi 11 artişti, între care şi soţul acesteia. Ei au vândut un filmuleţ făcut în timpul unei şedinţe de sex, ceea ce este interzis de legislaţia asupra pornografiei în Coreea de Nord. Apoi, familiile acuzaţilor au fost plasate în lagăre pe principiul culpabilităţii prin asociere.

Considerat ca numărul doi al regimului de la Phenian, unchiul şi mentorul dictatorului a fost calificat „trădător” şi condamnat la moarte. Chang Song-taek a fost executat pentru crime contra partidului şi încercarea de răsturnare a regimului imediat după arestarea în timpul unei reuniuni a Biroului Politic. În această domnie a terorii, eliminarea sa emblematică reprezintă unul din asasinatele cele mai marcante de la preluarea puterii de către Kim Jong-un.

În octombrie 2014, cel puţin 50 persoane – din care membri de partid – au fost ucise pentru că au privit producţii ale televiziunilor străine, în Coreea de Nord fiind autorizate doar realizările nord-coreene.

Cohorte de victime

NIS din Coreea de Sud anunţaseră luna trecută că liderul de la Phenian a ordonat ca 15 responsabili, între care doi viceminiştri – să treacă prin faţa plutonului de execuţie pentru că îi puseseră la îndoială autoritatea. Cei doi miniştri adjuncţi se opuseseră directivelor lui Kim. În afara celor 15 înalţi responsabili, în martie au fost executaţi sub acuzaţia de spionaj şi patru membri din Orchestra Unhasu, cu care soţia lui Kim Jong-un, Ri Sol-ju cântase în trecut.

În ce priveşte ultima execuţie despre care există informaţii, cea a ministrului Apărării ucis cu tunul antiaerian la o academie militară, media sud-coreeană a explicat că această „metodă” atât de crudă este destinată să impresioneze şi este rezervată personalităţilor de rang înalt din care puterea vrea să facă un exemplu. În aprilie, Comisia pentru drepturile omului în Coreea a publicat fotografii luate prin satelit ale academiei militare în care se pot vedea baterii antiaeriene într-un câmp de tir, aparent pregătite în vederea unei execuţii. Generalul numit ministrul Apărării anul trecut era perceput ca unul din cei trei responsabili militari cel mai apropiaţi de Kim Jong-un. Ministrul fusese la Moscova în aprilie, în parte pentru pregătirea participării lui Kim Jong-un la ceremoniile de 9 mai, Ziua Victoriei Armatei Roşii asupra Germaniei naziste în 1945. Pentru analişti, ministrul, care era însărcinat şi cu încheierea unui acord de armanent, ar fi eşuat în misiunea dată de Phenian.

Serviciile secrete sud-coreene afirmă că execuţia ministrului Apărării de la Phenian este o nouă dovadă a unei epurări politice în curs şi ultima tentativă a lui Kim Jong-un de a-şi exercita autoritatea.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă