12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialSeparatiştii din Doneţk vor deschide dosar penal pentru genocid împotriva Kievului

Separatiştii din Doneţk vor deschide dosar penal pentru genocid împotriva Kievului

Premierul Republicii autoproclamate Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a anunţat că autorităţile locale vor deschide un dosar penal pentru genocid împotriva Kievului, după ce Ucraina a demarat duminică o anchetă pentru tentative de preluare a puterii, pe fondul alegerilor organizate de separatişti, informează Mediafax.

"Dacă SBU (serviciul ucrainean de securitate) a lansat ancheta penală privind alegerile din Republica populară Doneţk, vom deschide şi noi un dosar penal pentru genocid după alegeri", a declarat Zaharcenko, potrivit agenţiei de presă ruse TASS.

"Dacă nu ne temem de bombardamente, nu ne temem nici de o anchetă penală, orice ar face Ucraina (…). Am făcut o alegere şi ne vom continua drumul. Nu intenţionăm să deviem", a adăugat liderul separatist, care anterior spera ca autorităţile de la Kiev să recunoască republica după alegeri.

Autorităţile ucrainene au deschis duminică o anchetă penală pentru tentative de "preluare a puterii" şi "schimbare a ordinii constituţionale", în contextul alegerilor organizate de separatiştii proruşi în estul Ucrainei.

Ancheta a fost demarată în urma "actelor vizând schimbarea ordinii constituţionale şi preluarea puterii", a anunţat un oficial al serviciului ucrainean de securitate (SBU), Markian Lubkivski, pe pagina de Facebook a SBU, calificându-i pe reprezentanţii republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk drept "terorişti".

Alegătorii din regiunile separatiste din estul Ucrainei votează duminică pentru a-şi alege preşedinţii şi Parlamentele, pe fondul intensificării confruntărilor armate, într-un scrutin susţinut de Moscova, dar denunţat de occidentali şi care va complica eforturile de pace.

Secţiile de vot s-au deschis la ora 5.00 GMT (7.00, ora României) în republicile Doneţk şi Lugansk, autoproclamate în aprilie de separatiştii proruşi şi nerecunoscute, care intenţionează astfel să îşi afirme legitimitatea şi să se îndepărteze de Kiev.

Dacă Rusia a anunţat deja că va recunoaşte rezultatul acestor alegeri, Kievul, Uniunea Europeană şi Statele Unite au afirmat că acest scrutin nu are nici o valoare.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a denunţat "pseudoalegerile pe care teroriştii şi bandiţii vor să le organizeze în teritoriile ocupate".

Kievul a declanşat în aprilie o "operaţiune antiteroristă" cu obiectivul de a relua controlul asupra zonelor rebele, care a degenerat într-un conflict armat între trupele ucrainene şi separatiştii proruşi, soldat cu peste 3.700 de morţi, majoritatea civili, potrivit ONU.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă