15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialSeparatiştii proruşi anunță, joi, ce decizie au luat privind referendumul de independență

Separatiştii proruşi anunță, joi, ce decizie au luat privind referendumul de independență

Separatiştii proruşi urmează vor anunța, joi, ce decizie au luat cu privire la amânarea referendumului prevăzut la 11 mai privind "declaraţia de independenţă" a "republicii" autoproclamate de la Doneţk, solicitate miercuri de Vladimir Putin, relatează AFP, conform Mediafax.

După ce l-a primit la Moscova pe preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), elveţianul Didier Burkhalter, preşedintele rus a cerut regiunilor proruse din estul Ucrainei să amâne referendumul prevăzut duminică. În schimb, el a îndemnat "autorităţile de la Kiev să oprească imediat toate operaţiunile militare şi punitive în sud-estul" Ucrainei.

Dacă separatiştii dau ascultare îndemnului lui Putin de a amâna referendumul şi "dacă Kievul, la rândul său, încetează operaţiunea militară şi adoptă măsuri în vederea lansării unui dialog, atunci acest lucru poate scoate Ucraina din această situaţie care, în acest moment, nu face decât să se înrăutăţească", a precizat ulterior Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului.

Liderul separatist Denis Puşilin a anunţat că propunerea preşedintelui rus urmează să fie studiată joi, într-o reuniune.

Separatiştii au anunţat organizarea pe 11 mai a unui referendum privind "declaraţia de independenţă" a "republicii" autoproclamate de la Doneţk, un oraş situat în bazinul minier din est, în apropiere de frontiera cu Rusia.

– "Vinde iluzii"

Autorităţile de la Kiev neagă orice legitimitate a acestui proiect de referendum. Premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk a reacţionat imediat la declaraţiile lui Putin, acuzându-l că "vinde iluzii".

"Niciun referendum nu a fost prevăzut în Ucraina pe 11 mai", a subliniat el. "Dacă teroriştii şi separatiştii susţinuţi de Rusia au primit ordinul să amâne un lucru care nu a fost prevăzut, este vorba despre reglările lor de conturi interne", a apreciat el.

Autorităţile ucrainene s-au angajat de vineri într-o vastă operaţiune militară în zona Slaviansk, un bastion al insurgenţilor proruşi, asupra căruia încearcă să preia controlul. Această operaţiune s-a soldat, deja, cu zeci de morţi.

Rebelii proruşi au părut, imediat, surprinşi de declaraţiile lui Putin şi au spus că vor anunţa joi ce decizie vor lua cu privire la amânarea referendumului.

Preşedintele rus a mai declarat că Moscova şi-a retras trupele mobilizate în ultimele săptămâni de-a lungul frontierei cu Ucraina. Occidentul i-a răspuns imediat cu scepticism. Potrivit NATO, la aceste mişcări de trupe participau, la sfârşitul lui aprilie, până la 40.000 de militari.

"Ni s-a spus mereu că trupele noastre de la frontiera ucraineană provoacă îngrijorare. Le-am retras, ele nu se mai află, astăzi, la forntiera ucraineană, ci acolo unde-şi efectuează exerciţiile obişnuite", a declarat Putin.

Cele mai citite

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă