15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSerbia l-a decorat pe șeful statului sudanez, acuzat de genocid, doar pentru...

Serbia l-a decorat pe șeful statului sudanez, acuzat de genocid, doar pentru că NU a recunoscut statul Kosovo

Preşedinţia Serbiei şi-a justificat joi decizia de a-l decora pe Omar al-Bashir, acuzat de comunitatea internaţională îndeosebi pentru genocidul din Darfur, informează AFP, citată de Agerpres.

Serbia și-a motivat decizia de a-l decora prin faptul că şeful statului sudanez nu a recunoscut independenţa provinciei Kosovo.

Solicitată de AFP, preşedinţia sârbă a confirmat că Tomislav Nikolic ‘i-a decorat (în februarie, cu ocazia Zilei Naţionale a Serbiei) pe preşedinţii tuturor ţărilor africane care nu au recunoscut Kosovo’. 

Intervievat de cotidianul Danas, un consilier al preşedintelui sârb a declarat că Belgradul decernează cu regularitate decoraţii şefilor statelor care nu au recunoscut această fostă provincie sârbă cu o populaţie majoritar albaneză, care şi-a proclamat unilateral independenţa în 2008. 

Susţinut de aliatul său tradiţional Rusia, Belgradul se opune vehement independenţei Kosovo, recunoscută până în prezent de SUA, de circa o sută de state şi de majoritatea ţărilor din UE. 

‘După Asia, a venit rândul Africii. Prin urmare, l-am decorat pe preşedintele Sudanului, dar şi pe cei ai altor circa 30 de ţări africane’, potrivit lui Ivan Mrkic, citat de Danas. 

Întrebat cu privire la mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva lui Omar al-Bashir, consilierul lui Tomislav Nikolic a răspuns că decizia de a-l onora ‘nu a putut fi evitată’. ‘Nu putem să neglijăm Sudanul pentru că cineva nu-l poate suporta pe Al-Bashir’, a spus Mrkic. 

Din martie 2009, CPI a emis pe numele lui Omar al-Bashir un mandat de arestare pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război în Darfour (vest), iar din 2010 şi pentru genocid în această regiune din vestul Sudanului. Războiul şi violenţele au făcut aici, începând din 2003, peste 300.000 de morţi şi în jur de 2,5 milioane de refugiaţi, potrivit ONU. 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Sărbătoare în inima Bărăganului! Unirea Slobozia, prima promovată în Liga 1

Unirea Slobozia s-a impus cu scorul de 1-0 în deplasarea de la CS Mioveni, în etapa a șasea a play-off-ului Ligii a 2-a, și...
Ultima oră
Pe aceeași temă