14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialSerbia nu-şi va periclita relaţiile cu Rusia pentru UE, spune şeful diplomaţiei...

Serbia nu-şi va periclita relaţiile cu Rusia pentru UE, spune şeful diplomaţiei sârbe

Legăturile Serbiei cu UE ‘în niciun caz’ nu pot avea un impact negativ asupra relaţiei Belgradului cu Moscova, a declarat vineri ministrul afacerilor externe sârb, Ivica Dacic, aflat în vizită oficială în Federaţia Rusă, informează AFP, preluată de Agerpres

‘Suntem o ţară care, geografic şi politic, este legată de această parte (occidentală) a Europei, însă acest lucru nu se poate face în niciun caz în detrimentul bunelor noastre relaţii cu Rusia’, a afirmat Dacic, în timpul unei conferinţe de presă la finalul întrevederii sale cu omologul rus Serghei Lavrov. 
Belgradul ‘nu are nicio ambiţie’ să se integreze în NATO, a cărei extindere spre est este văzută cu ochi răi, a adăugat şeful diplomaţiei sârbe. 
Rusia şi Serbia, două ţări creştin-ortodoxe, întreţin relaţii foarte apropiate. În timpul unei vizite la Belgrad, în octombrie 2014, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Serbia este ‘aliatul cel mai apropiat’ al Moscovei. 
După declanşarea crizei ucrainene, diplomaţia sârbă menţine un echilibru fragil între respectarea obligaţiilor sale faţă de UE – cu care a demarat în 2013 negocieri de aderare – şi menţinerea unor bune relaţii cu Moscova. 
La rândul său, Federaţia Rusă a susţinut în repetate rânduri Belgradul în dosare sensibile, precum este cel al independenţei fostei provincii sârbe Kosovo, pe care Rusia, la fel ca Serbia, nu o recunoaşte. 
Moscova a denunţat, de asemenea, condamnarea pentru ‘genocid’ a fostului lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic, calificând drept ‘motivat politic’ verdictul Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga.

Cele mai citite

Isărescu: Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că, atunci când datoria depăşeşte 50% din PIB trebuie luate măsuri. Mugur Isărescu a fost întrebat,...

Alianța Dreapta Unită – hoțul de voturi liberale

Oricât ar încerca să pară altceva, USR e un partid toxic pentru România. Fără ideologie și fără doctrină, e o mișcare care se poziționează...

Flaviu Hoțopan, fost demnitar al Guvernului României, prins la furat cu camionul!

Un fost demnitar al Guvernului României, Flaviu Hoțopan, a fost prins în flagrant în timp ce încărcă într-un camion închiriat bunurile aflate într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă