12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSerghei Lavrov atacă UE și SUA

Serghei Lavrov atacă UE și SUA

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a lansat un atac dur, sâmbătă, la Moscova la adresa UE şi Statelor Unite, afirmând că ideologia orbeşte Europa şi acuzând Statele Unite că pretind conducerea globală fără să aibă o viziune pe termen lung, notează Mediafax.

 Rusia nu va rupe relaţiile cu Europa, dar nu se va întoarce pur şi simplu la situaţia de dinainte de criză, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei reuniuni la Moscova a Consiliului pentru politică externă şi internă, relatează Russia Today, în pagina electronică.

"UE este cel mai mare partener al nostru. Nimeni nu se va împuşca în picior şi nu va respinge cooperarea cu Europa, dar toată lumea înţelege că nu va mai fi aceeaşi situaţie", a declarat Lavrov.

"Dar noi nu avem nevoie de ceea ce se întâmpla înainte. Situaţia era de genul «Rusia trebuie să facă aceasta şi aceasta», iar noi vrem să cooperăm de pe poziţii de egalitate", a adăugat el.

Ministrul a subliniat că tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au adunat cu mulţi ani înainte de izbucnirea crizei ucrainene. Acum europenii au decis să meargă pe principiul totul sau nimic şi să joace periculos cu Rusia. Dar cel puţin poziţiile au fost clarificate, a afirmat Lavrov.

"Liderii occidentali susţin public că sancţiunile (împotriva Rusiei) trebuie să afecteze economia acesteia şi să genereze proteste publice. Occidentul nu vrea să schimbe politicile Rusiei. Ei vor o schimbare de regim. Practic nimeni nu neagă acest lucru", a adăugat el.

El a acuzat o "minoritate agresivă" din rândul ţărilor membre UE, mânată de interese ideologice, care urmăreşte să înşface puterea în estul Europei, în loc să se concentreze pe problemele serioase cu care se confruntă Europa din cauza revoltelor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

"Exportul unei astfel de ideologii, fie că este democratică sau comunistă sau de alt tip, nu va duce la nimic bun", a avertizat el.

Ideologia împiedică europenii să vadă unele probleme, despre care Rusia crede că trebuie rezolvate, a adăugat Lavrov. De exemplu, oficialii UE sunt reticenţi în a discuta despre persecutarea creştinilor de către militanţi musulmani în Irak şi Siria sau în alte părţi, pentru că se tem că acest lucru va fi perceput ca încălcând principiul corectitudinii politice. Între timp, există o "creştinofobie" tot mai mare în lume, a declarat el.

"Majoritatea membrilor UE refuză să discute această problemă. Le este ruşine să o rostească, aşa cum le este ruşine să introducă o frază în Constituţia UE prin care să recunoască rădăcinile creştine ale Europei", a afirmat Lavrov. "Dacă nu îţi aminteşti şi nu îţi respecţi rădăcinile şi tradiţiile, cum poţi respecta tradiţiile altora?", a continuat ministrul rus.

Lavrov a acuzat Statele Unite pentru că pretind conducerea globală într-o perioadă în care atât resursele, cât şi calităţile lor de leadership sunt în declin. În special pentru că Washingtonul îşi armonizează tot mai mult politicile cu ciclurile electorale, în timp ce obiectivele pe termen lung sunt sacrificate pentru unele beneficii pe termen scurt şi pentru popularitate în rândul votanţilor.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă