15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSierra Leone, păcălită de dispariția EBOLA. După cât timp a reapărut virusul

Sierra Leone, păcălită de dispariția EBOLA. După cât timp a reapărut virusul

Sierra Leone a anunțat reapariția virusului Ebola în capitala Freetown care sperase că a scăpat de această maladie după ce timp de trei săptămâni nu se înregistraseră noi cazuri, informează Agerpres.

“Drumul accidentat spre ‘zero cazuri’ continuă să ne pună la încercare determinarea și răbdarea”, a avertizat miercuri șeful Centrului Național de luptă împotriva Ebola (NERC), Palo Conteh, într-o declarație de presă.

Citește și: OMS anunţă eradicarea epidemiei de Ebola în Liberia

Trei cazuri noi au fost înregistrate la Magazine Wharf, un ‘bidonville’ de pescari de la est de Freetown, a anunțat NERC marți seara.

Șase persoane au fost plasate sub supraveghere după ce un lucrător testat a avut rezultat pozitiv la 17 iunie, potrivit oficialilor din sănătate.

Autoritățile se tem de răspândirea rapidă a virusului în acest cartier dens populat de pescari cu instalații sanitare rudimentare, adesea afectat de malarie și holeră.

Palo Conteh a deplâns persistența ritualurilor funerare care includ spălarea corpului cadavrelor, operațiune riscantă având în vedere că în cazul bolnavilor de Ebola cadavrele pot fi contagioase, precum și “informațiile dezgustătoare” potrivit cărora echipe de înmormântare ‘securizată’ pretind de la familii până la un milion de leones (moneda locală, echivalentul a 213 euro), anunțând anchete pentru a pune capăt acestor practici.

Față de reapariția epidemiei în luna mai, a fost declarată o interdicție la 12 iunie, în zonele afectate din provinciile Kambia și Port Loko (nord-vest), cu izolarea obligatorie a locuitorilor în casele lor timp de 21 de zile, durata maximă de incubație a virusului.

De asemenea, guvernul a extins până în septembrie starea de urgență sanitară la nivel național, ceea ce impune restricții privind întrunirile considerate o ocazie favorizantă de contaminare cu virusul Ebola.

Focarul de Ebola din Africa de Vest, cel mai grav de la identificarea virusului febrei hemoragice în Africa Centrală în 1976, s-a declanșat în Guineea în decembrie 2013 și a provocat 11.200 de decese și peste 27.000 de cazuri de îmbolnăvire, iar bilanțul acesta este net subevaluat, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Peste 99% dintre victime sunt concentrate în trei țări vecine: Guinea, Sierra Leone și Liberia, aceasta din urmă fiind declarată oficial pe 9 mai ca fiind eliberată de acțiunea acestui virus.

Cele mai citite

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

Gigantul german BASF are un nou CEO

Markus Kamieth a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al conglomeratului german BASF SE, a informat compania prin intermediul unui comunicat transmis către...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă