12 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialSinteză: Controversa Panama Papers a generat anchete în mai multe țări

Sinteză: Controversa Panama Papers a generat anchete în mai multe țări

O serie de anchete au fost deschise în mai multe țări, ca urmare a operațiunii jurnalistice cunoscută drept „Panama Papers”, care dezvăluie un vast sistem de evaziune fiscală, în care sunt implicați înalţi lideri politici, sportivi şi miliardari, scrie AFP, citat de Agerpres.

Imediat după ce peste o sută de canale media din lume au divulgat circa 11,5 milioane de documente provenind din arhivele secrete ale societăţii de consultanţă panameze Mossack Fonseca, situația s-a schimbat drastic în mai multe țări, provocând proteste în Islanda și lansând anchete în Franţa, Spania şi Australia, cât și indignare din partea Rusiei.

În aceste documente au apărut nume din anturajul preşedinţilor rus Vladimir Putin, chinez Xi Jinping, sirian Bashar al-Assad şi regelui marocan Mohammed al VI-lea, cât şi ale unor sportivi celebri ca Michel Platini şi Lionel Messi. 

Citește și: Controversa Panama Papers: O societate paravan din Coreea de Nord, printre clienții firmei de avocatură Mossack Fonseca

Moscova a reacționat dur la acuzații, precizând că ancheta ar fi fost desfăşurată în special de „foşti angajaţi ai Departamentului de stat, ai CIA şi ai serviciilor secrete” şi este plină de „invenţii”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului.  Reprezentatul a explicat că Rusia și președintele Vladimir Putin sunt „ținta principală a anchetei”, ce are ca scop „destabilizarea țării”.

Primul ministru islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, care ar fi creat o societate în Insulele Virgine Britanice pentru a ascunde acolo milioane, este de asemenea în încurcătură. El a explicat că refuză să demisioneze, deși la  el Reykjavik au avut loc proteste de amploare, luni seară. O moţiune de cenzură a fost depusă de opoziţie, care va fi votată de parlament la o dată încă neprecizată. 

Citește și: FOTO: Ancheta Panama Papers: Proteste de amploare în Islanda, împotriva premierului

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, nu a negat existența conturilor în Insulele Virgine Britanice. Mai mult, el dat asigurări că a respectat litera legii cu stricteţe. 

În Argentina, preşedintele Mauricio Macri, citat ca director al unei întreprinderi cu baza în Bahamas, a negat şi el orice neregulă şi a indicat că societatea respectivă „și-a încetat existenţa în 2008 pentru că investiţia nu s-a făcut”.

Vizată de asemenea pentru bunuri imobiliare la Londra, administrate prin cabinetul panamez, familia premierului pakistanez Nawaz Sharif a respins orice ilegalitate. 

Mai multe guverne au angajat deja proceduri judiciare. Justiţia franceză a deschis o anchetă pentru „clarificarea unor fraude fiscale agravate”, practicile dezvăluite fiind „susceptibile să vizeze rezidenţi fiscali francezi”.

Citește și: SUA, reacţie la scandalul Panama Papers

În Spania, justiţia şi fiscul au deschis anchete, fiscul olandez promite să se intereseze de posibile cazuri de evaziune fiscală, iar Australia a lansat investigaţii asupra a 800 de clienţi ai casei de avocatură Mossack Fonseca. 

Aproape 30 de bănci germane – între care Deutsche Bank şi Commerzbank – ar fi recurs la serviciile cabinetului Mossack Fonseca, potrivit Suddeutsche Zeitung, cotidianul care a obţinut primul documentele criptate, transmise printr-o sursă a cărei identitate este păstrată secretă. 

Mai multe ONG-iri anticorupţie au lansat un apel la interzicerea pur şi simplu a societăţilor fantomă anonime, Transparency International susţinând că acestea reprezintă ‘latura obscură a sistemului financiar mondial’. 

GAFI (Grupul de Acţiune Financiară) retrăsese totuşi în februarie Panama de pe lista sa neagră de spălare de capitaluri şi de finanţare a terorismului după o serie de reforme adoptate de guvernul acestei ţări. 

Citește și: Controversa Panama Papers: Partidul Radical din Ucraina dorește destituirea președintelui Petro Poroşenko

Detaliile operaţiunii jurnalistice continuă să iasă la lumină, iar canalele mass-media promit să publice noi dezvăluiri. Pe lista Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), în afară de responsabili politici, mai figurează celebrităţi ca actorul Jackie Chan, cineastul spaniol Pedro Almodovar, personalităţi ale sportului ca jucătorul de golf Nick Faldo şi chiar un membru al comisiei de etică a FIFA. 

Cotidianul Le Monde s-a angajat să divulge numele unui „mare partid politic francez”. În toată lumea, peste 214.000 de entităţi offshore sunt implicate în operaţiuni financiare în peste 200 de ţări şi teritorii, potrivit dezvăluirilor consorţiului, care acoperă o perioadă de aproape 40 de ani (între 1977-2015). 

Citește și: Panama Papers: regimul sirian a ocolit sancţiunile internaţionale şi a finanţat războiul prin firme offshore

Potrivit cabinetului de consultanţă Mossack Fonseca, publicarea acestor documente constituie o ‘crimă’ şi un ‘atac’ împotriva statului panamez. Guvernul acestei ţări a asigurat că va „coopera viguros” cu justiţia în cazul deschiderii unei proceduri judiciare.

 

Cele mai citite

Hezbollah: Locuitorii strămutați israelieni se pot întoarce acasă dacă se încheie războiul

Şeful grupării insurgente libaneze Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat luni că locuitorii din nordul Israelului care s-au refugiat în alte zone din ţară...

SUA nu consideră că Israelul face „genocid” în Gaza, dar trebuie „ să protejeze civilii”

Statele Unite(SUA) nu consideră că Israelul comite un "genocid" în Fâşia Gaza, dar îl îndeamnă pe aliatul lor "să facă mai mult pentru a...

Curtea Constituțională discută sesizarea privind comasarea alegerilor

Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, astăzi, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în legătură OUG privind organizarea alegerilor din 9 iunie.Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă