10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSiria: Două instalaţii pentru arme chimice au fost distruse

Siria: Două instalaţii pentru arme chimice au fost distruse

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice afirmă într-un raport că au fost distruse două instalaţii siriene pentru fabricarea armelor chimice şi se aşteaptă ca toate cele 12 unităţi să fie distruse vara aceasta, relatează Mediafax.

Directorul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, Ahmet Uzumcu, a precizat în raportul său lunar către Consiliul de Securitate al ONU că se aşteaptă ca alte cinci unităţi subterane să fie distruse până pe 30 iunie, conform Associated Press.

Uzumcu preconizează, de asemenea, că şapte hangare în care se fabricau materiale chimice vor fi distruse la scurt timp după acestea.

Distrugerea materialelor chimice şi a instalaţiilor care le produc este o parte esenţială a eliminării programului de armament chimic al Siriei, care a fost ordonată de Consiliul de securitate în septembrie 2013.

Uzumcu a mai afirmat că un sistem special de monitorizare de la distanţă, folosit de agenţia nucleară a ONU, va fi instalat în cele cinci unităţi subterane, pentru a se asigura că nu sunt folosite din nou.

Regimul sirian a acceptat să îşi distrugă arsenalul chimic în urma unui atac cu gaz sarin la periferia Damascului, din august 2013, denunţat de o mare parte a comunităţii internaţionale, care a acuzat guvernul Bashar Al-Assad.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă