10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Turcia a lansat operațiuni militare în Siria, pentru eliberarea orașului Jarabulus...

UPDATE. Turcia a lansat operațiuni militare în Siria, pentru eliberarea orașului Jarabulus de gruparea Stat Islamic. MAE sirian racționează: Este vorba despre o încălcare flagrantă a suveranității țării

UPDATE 16.00: Ministerul de Externe de la Damasc a condamnat incursiunea militară a Turciei pe teritoriul sirian, pe care o consideră „o încălcare flagrantă” a suveranității țării, transmit AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Damascul „condamnă încălcarea frontierei turco-siriene de cătretancuri și blindate turcești în direcția orașului Jarablus, cu acoperire aeriană din partea coaliției conduse de Washington, și consideră că este vorba despre o încălcare flagrantă a suveranității sale”, precizează diplomația siriană, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, orice operațiune antiteroristă în interiorul Siriei trebuie purtată în coordonare cu Damascul. Comunicatul mai susține că Ankara a lansat această incursiune pentru a înlocui Statul Islamic cu „alte grupări terorist”, termen desemnându-i pe rebeli.

12.35: Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat, miercuri, inițiativa militară în Siia, precizând că atacurile vizează gruparea Stat Islamic și forțele formațiunii kurde Partidul uniunii democratice (PYD), potrivit agențiilor DPA, AFP și Reuters, citate de Agerpres.

„La ora 04:00 în această dimineață au început operațiuni în nordul Siriei împotriva grupurilor teroriste care ne amenință constant țara”, a afirmat Erdogan.

12.31: Mai multe tancuri turce au pătruns, miercuri dimineața, pe teritoriul Siriei și trag spre pozițiile grupării Stat Islamic (SI) din localitatea siriană Jarablus, potrivit agențiilor AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Potrivit AFP, care furnizează informații primite de la un fotoreporter, în jur de zece tancuri turce ar fi trecut granița în Siria. Un reporter al Reuters susține că a văzut șase tancuri turce care au trecut granița siriană și precizează că a fost martorul unor bombardamente intense.

Anterior, surse militare au precizat că două avioane de luptă turcești F-16 se află în aer în regiunea de frontieră, urmând să lanseze lovituri asupra pozițiilor SI din Siria.

Ministrul Afacerilor Interne, Efkan Ala, a declarat că operaținea vizează „curățarea” localității siriene Jarabulus.

„Jarabulus va fi curățat rapid de elemente ale Daesh (acronimul arab al SI)”, a declarat Efkan Ala, primul oficial turc care a reacționat cu privire la această operațiune, adăugând că Turcia nu poate tolera ca teritoriul său să fie amenințat de gruparea jihadistă Stat Islamic, dar și de „alte organizații teroriste”.

Efkan Ala a declarat, pentru agenția de presă Anadolu, că autoritățile turce au evacuat locuitori din orașul de graniță turc Karkamis și din șase sate, ca măsură de precauție.

———-

Armata turcă și coaliția internațională antijihadistă au lansat, miercuri dimineața, o operațiune militară care vizează alungarea grupării Stat Islamic din orașul sirian Jarabulus, situat în apropierea graniței cu Turcia, informează AFP, citat de Agerpres.

Într-un comunicat de presă, guvernul de la Ankara precizează că forțele armatei turce și cele ale coaliției internaționale “au lansat o operațiune militară vizând curățirea districtului Jarabulus din provincia Alep de organizația teroristă Daesh”, acronimul arab pentru Statul Islami.

Agenția de presă turcă Anadolu a precizat că operațiunea a început la ora locală 04:00 (01:00 GMT) și este destinată de asemenea să „întărească securitatea frontierei și să prezerve integritatea teritorială a Siriei.”

Marți seara, Turcia s-a declarat pregătită să sprijine o operațiune pentru alungarea Statului Islamic din Jarabulus, după ce tiruri de mortiere și rachete au vizat teritoriul său la Karkamis și orașul de frontieră turc Kilis, situat mai la vest. În același timp, sute de rebeli sirieni susținuți de Ankara se pregăteau de partea turcă a frontierei pentru o ofensivă vizând preluarea controlului asupra Jarabulus, ultimul punct de trecere controlat de Statul Islamic la frontiera turco-siriană — conform unor surse ale rebelilor și Observatorului sirian pentru drepturile omului OSDO.

Un grup de forțe speciale turce au trecut în nordul Siriei, dar incursiunea terestră nu a început încă, a indicat Reuters.

Pentru Turcia, această operațiune este motivată de voința de a împiedica preluarea controlului asupra acestei localități de către milițiile kurde și de a „deschide un coridor pentru rebelii moderați”, a subliniat un responsabil turc.

 

 

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă