30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialSIRIA. Jihadiştii SI au doborât marţi un avion militar la Rakka

SIRIA. Jihadiştii SI au doborât marţi un avion militar la Rakka

Presa internațională notează, citând Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, că jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic (SI) au doborât marţi un avion militar la Rakka, bastionul jihadiştilor ultradicali în Siria.

"Combatanţi din cadrul SI au tras asupra unui avion militar sirian, care s-a prăbuşit. Este vorba despre primul avion doborât de la începutul raidurilor regimului împotriva jihadiştilor, în iulie, şi de la instaurarea califatului, la sfârşitul lui iunie", a declarat pentru AFP Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, conform Mediafax.

Potrivit lui Rami Abdel Rahmane, directorul ONG-ului, avionul, care bombarda Rakka în momentul în care a fost lovit, s-a prăbuşit pe o casă din oraş, provocând moartea şi rănirea mai multor persoane.

Conturi jihadiste pe Twitter au felicitat "leii Statului Islamic". "Allah Akbar, mulţumim Allah, s-a confirmat că un avion militar a fost doborât deasupra oraşului Rakka", scrie unul dintre ei. Alt cont postează o fotografie cu o carcasă calcinată care este, potrivit SI, a avionului sirian.

Această operaţiune intervine în contextul în care Statele Unite au anunţat că nu exclud să atace poziţii jihadiste în Siria, în cadrul noii lor strategii vizând distrugerea SI. În Irak, americanii poartă, de peste o lună, o campanie de atacuri aeriene împotriva SI.

Într-o ofensivă-fulger, care le-a permis în iunie să preia controlul asupra a 40% din teritoriul irakian, jihadiştii din cadrul SI au obţinut o cantitate consideabilă de armament, şi anume american, din taberele militare din care au dezertat militari irakieni.

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...
Ultima oră
Pe aceeași temă