11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSistemul ANTIRACHETĂ al Israelului atrage potenţiali cumpărători

Sistemul ANTIRACHETĂ al Israelului atrage potenţiali cumpărători

Succesul sistemului antirachetă israelian, Iron Dome, în confruntările cu Hamas din luna noiembrie, face ca state precum Coreea de Sud să îşi dorească să îl achiziţioneze cu scopul de a se apăra în faţa vecinilor ostili, relatează The New York Times.

Iron Dome este un sistem de tactică construit pentru a doborâ rachete simple. Una dintre trăsăturile remarcabile ale lui, potrivit experţilor americani care examinează raporturile realizate în urma conflictului din Gaza, ar fi software-ul: poate distinge rapid între rachetele lansate în zonele populate şi cele care nu reprezintă un pericol atât de mare încât să fie nevoie de contracarearea cu un interceptor.

Conflictul dintre Israel şi Hamas a atras atenţia întregii lumi asupra Iron Dome, în condiţiile în care, la nivel global, se depun eforturi pentru construirea de scuturi antirachetă eficiente. 

SUA şi aliaţii arabi s-au străduit să construiască împreună un scut regional costisitor  în Golful Persic pentru a proteja oraşe, rafinării de petrol, conducte şi baze militare de un posibil atac Iranian.

“Acest lucru va confirmă că aceste sisteme pot juca un rol important în apărare”, a explicat Eric S. Edelman, un fost fost subsecretar în ministerul Apărării al SUA, din timpul mandatului lui George W. Bush.

“(Scutul antirachetă) este relevant pentru că intrăm într-o nouă eră în care vor fi tot mai multe ţări cu mici stocuri de rachete şi tot mai multe ţări care vor vrea să se apere împotriva celorlalte state într-un mod rezonabil”, a mai precizat Edelman.

Citeşte şi Armata israeliană a provocat pagube de 1,2 miliarde de dolari în Fâşia Gaza – Hamas

În zona Golfului Persic se doreşte pratic poziţionarea unui radar avansat alături de două sisteme antirachetă, Patriot Advanced Capability şi Terminal High Altitude Area Defense.

Un efort similar este realizat şi în Pacific, cu radare în Japonia, nave de război pe mare şi interceptori tereştri în Alaska şi California.

Administraţia Obama a început recent să pună accentual pe un sistem de apărarea a aliaţilor NATO din Europa ce presupune plasarea unor radare în Turcia şi a unor interceptori cu arie largă de acţiune în România şi Polonia. Moscova nu este tocmai de acord cu un astfel de sistem. Chiar dacă americanii au explicat că interceptorii sunt meniţi să prevină un atac Iranian, Rusia se teme în continuare că scutul i-ar afecta securitatea naţională.

În centrul atenţie se află acum şi Iron Dome care atrage deja potenţiali cumpărători.

În timpul conflictului cu Hamas, oficialii israelieni au anunţat că Iron Dome ar fi doborât mai bine de 400 de rachete direcţionate către zone populate, rachete care ar fi putut distruge 85% din ţintă.

Unii experţi în sisteme antirachetă au pus la îndoială “performanţele” Iron Dome, construit de firmele israeliene specializate în apărare care au primit un sprijin financiar din partea SIA de aproximativ 272 de milioane de dolari. Pentru ei, scânteile puternice nu înseamnă neapărat că o rachetă a fost doborâtă, ci poate fi vorba şi de o iluzie vizuală.

Iron Dome, potrivit celor de la The New York Times, nu ar avea capacitatea să apere o naţiune întreagă împotriva unor atacuri din Iran, Rusia, Coreea de Nord, Rusia sau China.

Totuşi, Coreea de Sud şi-a exprimat interesul pentru a achiziţiona Iron Dome pentu a proteja ariile populate aflate la graniţa cu Republica Populară Democrată Coreeană. Singapore, de asemenea, poartă discuţii pentru a cumpăra Iron Dome.

Israel lucrează în prezent la sisteme mai puternice precum “Praştia lui David”, menit să ofere protecţie în faţa unor rachete precum cele lansate de Hezbollah în Libia. Statul israelian dispune, de asemenea, şi de sistemul Arrow care are drept scop neutralizarea rachetelor balistice cu rază lungă de acţiune din Iran.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă