14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSistemul PNR, care asigură o mai bună urmărire a pasagerilor avioanelor, în...

Sistemul PNR, care asigură o mai bună urmărire a pasagerilor avioanelor, în atenţia UE

Miniştrii de Interne ai statelor membre UE doresc adoptarea unui registru de date care să permită o mai bună urmărire a pasagerilor avioanelor, cunoscut sub numele de “PNR” (Passenger Name Record, în engleză), ca parte a luptei împotriva terorismului, informează AFP, citat de Mediafax.

Ministrul luxemburghez Etienne Schneider a declarat că UE are nevoie de un acord asupra PNR  şi a subliniat că necesitatea adoptării acestui sistem a sporit, după atentatele de la jumătatea lunii noiembrie, din Paris.

“Au trecut aproape cinci ani de când vorbim despre acest lucru”, a adăugat Schneider şi a subliniat că, “după ceea ce s-a petrecut la Paris anul acesta, avem nevoie de acest PNR şi avem nevoie să ne dotăm cu toate mijloacele de luptă împotriva terorismului”.

Unul dintre punctele cele mai delicate priveşte perioada în care datele – transmise de către transportatorii aerieni statelor membre – vor putea să fie păstrate fără o “mascare” a elementelor care permit identificarea călătorilor.

Franţa – care se află în fruntea ţărilor ce exercită presiuni în vederea unei adoptări rapide a PNR – doreşte o perioadă fără “mascare” de cel puţin un an, în contextul în care Parlamentul, în ultima sa poziţie oficială pe această temă, a refuzat să ia în considerare o perioadă mai mare de şase luni.

“Suntem, astăzi (vineri), în poziţia de a obţine un acord, cu condiţia ca fiecare să fie rezonabil”, a apreciat vineri ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve la sosirea sa la Bruxelles.

 

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă