19.1 C
București
vineri, 7 iunie 2024
AcasăSpecialSlovacia a revocat contractul pentru închirierea unei hidrocentrale pe Dunăre către Enel

Slovacia a revocat contractul pentru închirierea unei hidrocentrale pe Dunăre către Enel

Slovacia a revocat contractul pentru închirierea unei hidrocentrale pe Dunăre către Enel din cauza încălcării unor clauze ale contractului de către compania de utilităţi din Italia.

Robert Fico, prim-ministrul guvernului de la Bratislava, a afirmat că Slovenske Elektrarne a ascuns informaţii importante despre hidrocentrala de pe Dunăre şi a întârziat lucrările de mentenanţă.

"Considerăm nul contractul de închiriere. Guvernul a decis să acţioneze, întrucât credem că acest contract a fost încălcat", a declarat Fico, potrivit Mediafax.

De cealaltă parte, reprezentanţii companiei italiene Enel au respins acuzaţiile premierului slovac, menţionând că toţi termenii contractului încheiat cu statul au fost respectaţi.

Potrivit contractului de închiriere către Enel, compania italiană primea 35% din profitul generat de hidrocentrala deţinută de statul slovac.

Hidrocentrala Gabcikovo s-a aflat în centrul unei dispute internţionale între Slovacia şi Ungaria în anii '80, după ce Ungaria a decis oprirea construcţiei barajului pe Dunăre din cauza unor îngijorări privind protecţia mediului.

Anularea contractului complică planurile companiei Enel, care intenţiona să vândă activele deţinute în Slovacia.

În luna noiembrie, Enel a primit şi două oferte neangajante pentru participaţia de 66% la compania Slovenske Elektrarne din Slovacia, din partea companiei de utilităţi CEZ din Cehia şi a unui grup format din statul ungar şi producătorul Slovnaft deţinut de Mol.

Enel este compania de utilităţi cu cele mai mari datorii din Europa, astfel că grupul italian a decis să vândă active în valoare de peste 4 miliarde de euro până la finalul acestui an, pentru a reduce nivelul datoriei, mai scrie Mediafax.

În România, unde Enel deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie, grupul vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV).

Companiile Enel din România au înregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro şi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.

Cele mai citite

Federația Română de Sumo e gata să găzduiască dezbaterea dintre Șoșoacă și Piedone

Ilustrație: Marian Acramescu Chiar în ultimele ore ale campaniei electorale pentru alegerile locale am putea avea parte și de prima dezbatere între doi candidați...
Ultima oră
Pe aceeași temă