6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSlovacia preia preşedinţia UE în plină criză generată de referendumul britanic

Slovacia preia preşedinţia UE în plină criză generată de referendumul britanic

Bratislava îşi asumă, începând de vineri, preşedinţia rotativă a UE pentru o perioadă critică de şase luni, în care blocul comunitar se confruntă cu o presiune fără precedent, generată de decizia britanicilor de a ieşi din uniune, informează BBC citat de News.ro.

Aceasta este prima preşedinţie asumată de statul slovac, care a aderat la UE în ianuarie 2004.

Între timp, premierul Robert Fico a susţinut că UE trebuie să redefinească o serie de politici eşuate, în special, în domeniul migraţiei.

Însă, agenda slovacă de a reforma politicile europene şi piaţa unică ar putea să fie eclipsată de negocierile generate de Brexit.

”Decizia crucială cu privire la viitorul UE nu poate să fie definită de decizii unilaterale luate de unul sau două state membre, ori de către statele fondatoare”, a susţinut premierul Fico, cu ocazia vizitei de joi la Bratislava a preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker.

De asemenea, Fico a înfruntat politica de migraţie a UE şi a refuzat să facă parte din sistemul de relocare pe bază de cote, mergând atât de departe încât să dea în judecată blocul comunitar la Curtea Europeană de Justiţie.

Tot criza migraţiei a jucat un rol crucial în referendumul britanic, iar imigraţia cetăţenilor europeni, în special a celor est-europeni, a fost retorica favorită a liderilor antieuropeni din tabăra pro-Brexit.

Însă, Fico şi Juncker nu au menţionat referendumul pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Ca urmare a votului britanicilor, Londra va negocia noi acorduri comerciale cu blocul comunitar. Liderii UE au avertizat că negocierile nu pot începe până ce premierul britanic nu declanşează procedura de ieşire prin invocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă