16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSUEDIA. Social-democraţii exclud cooperarea cu extrema dreaptă

SUEDIA. Social-democraţii exclud cooperarea cu extrema dreaptă

Partidul Democraţii din Suedia – extrema dreapta –  a reuşit un succes impresionant la alegerile de duminică, obţinând 10,4% din voturi, faţă de 5,7 în urmă cu patru ani. Acest rezultat este un nou triumf personal al preşedintelui formaţiunii, Jimmie Anderson, 35 ani, care a făcut din acest partid anti-imigraţie, altă dată marginal în electorat, o forţă care contează.

Potrivit ZouGov, social-democraţii, Verzii şi Partidul de stânga totalizează 44,9% din sufragii, ceea ce le privează de o majoritate absolută în Parlament. Ele vor devansa coaliţia de centru-dreapta, la putere, ale cărei procente ar fi de 39,3%. Aceste alegeri înseamnă sfârşitul domniei premierului Fredrik Reinfeldt, 49 ani, care ocupa acest post de opt ani. Creditat cu un bilanţ economic bun, el a fost victima uzurii puterii după reforme de inspiraţie liberală. Rivalul său social-democrat, Lofven, câştigător al scrutinului, va profita de buna sănătate a economiei şi finanţelor publice ale Suediei, dar tratativele pentru alcătuirea echipei sale guvernamentale se anunţă deja complexe cu aliaţii săi naturali, Verzii şi Partidul de stânga, asupra unor subiecte sensibile ca apărarea, energia nucleară şi urgenţa reformelor guvernamentale precedente.

Verzii şi Partidul de stânga nu au declarat clar dacă doresc portofolii ministeriale. Nemulţumirea suedezilor tradusă prin votul acordat Democraţilor din Suedia reprezintă o altă sfidare de talie pentru Lofven privind menţinerea generoasei politici de imigraţie care ar urma să atragă peste 80.000 de refugiaţi în Suedia în acest an, la o populaţie de 9,7 milioane locuitori.Extrema dreaptă a devenit al treilea partid din Suedia şi duminică şeful lor, Jimmie Anderson, declara că formaţiunea sa a devenit „stăpânul jocului“ după rezultatele obţinute la scrutin.

Totuşi, Democraţii din Suedia rămân ostracizaţi de celelalte şapte partide din Rikstag – parlament – care au exclus discuţii cu extremiştii dreptei. Deşi departe de o majoritate absolută în Parlament, Stefan Lofven a exclus deja negocieri cu Democraţii din Suedia. „Să ţinem cont că 87% dint suedezi nu au votat pentru ei”. 

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă