10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialSocialiștii și comuniștii au depus moțiune de cenzură împotriva guvernului de la...

Socialiștii și comuniștii au depus moțiune de cenzură împotriva guvernului de la Chișinău. Moțiunea a picat din lipsă de cvorum

UPDATE 14,30: Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Filip, inițiată în urmă cu șase zile de deputați ai Partidului Socialist (PSRM), Partidului Comuniștilor (PCRM) și Partidului Liberal Democrat (PLDM) a fost respinsă luni în parlamentul de la Chișinău, din lipsă de cvorum, informează agenția de presă MOLDPRES citată de Agerpres.

——————————————————————————

Deputații din majoritatea parlamentară a Legislativului de la Chișinău au anunțat că moțiunea de cenzură depusă de socialiști, cu sprijinul grupurilor comunist și liberal-democrat, reprezintă un demers neserios și că nu vor participa luni la dezbaterea acesteia, relatează Radio Chișinău citat de Agerpres.

Parlamentul a fost convocat de urgență, luni, pentru a dezbate o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de premierul Pavel Filip, după ce Executivul anunțase că își va asuma răspunderea pentru un pachet de legi între care și una care se referă la miliardul de dolari fraudat la sfârșitul anului 2014.

“Ne declarăm sprijinul pentru guvern și pentru decizia de a-și asuma răspunderea pentru pachetul de legi respectiv. Pentru că ne aflăm în fața unei moțiuni de cenzură împotriva unui guvern responsabil, o moțiune de cenzură prin care cei care au furat încearcă de fapt să-și ascundă urmele, noi nu vom participa la aceasta dezbatere falsă’, se spune într-o declarație difuzată presei.

Premierul moldovean Pavel Filip a anunțat cu o săptămână în urmă că vrea sa semneze un memorandum de împrumut cu FMI în luna octombrie și că, din lipsă de timp, guvernul a decis să-și asume răspunderea în fața Parlamentului pentru șapte proiecte de lege.

Potrivit Deutsche Welle, între acestea figurează și proiectul care prevede convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență în valoare de 13,5 miliarde de lei moldovenești, ce vor fi transferate de Banca Națională a Moldovei către cele trei bănci devalizate în 2014 — adică punerea datoriei pe umerii cetățenilor. Altfel spus, populația va trebui să întoarcă fondurile devalizate prin complicitatea autorităților de supraveghere în următorii 25 de ani, cu tot cu dobândă, aproximativ 21 de miliarde de lei moldovenești.

Conform DW, aceasta înseamnă că fiecare copil născut de acum încolo în Republica Moldova va datora statului din prima zi de viață 4.000 de lei (182 de euro).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Românii Investesc Record în Titlurile de Stat: O Premieră în Guvernarea PSD

Sub guvernarea lui Marcel Ciolacu, investițiile fără precedent devin motorul dezvoltării țării, iar economia României se clasează constant printre cele mai dinamice din Uniunea...

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024

O brigadă de patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, va oficia la Campionatul European de fotbal din Germania, conform anunțului făcut astăzi...
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...
Ultima oră
Pe aceeași temă