11.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialSoldaţii britanici vor beneficia de protecţie legală, promite premierul Theresa May

Soldaţii britanici vor beneficia de protecţie legală, promite premierul Theresa May

Marea Britanie își va apăra militarii implicați în operațiuni în afara granițelor de procese “supărătoare”, prin suspendarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, a anunțat marți premierul Theresa May, citată de Reuters, preluată de Agerpres.

Partidul Conservator, aflat la guvernare, a criticat acțiunile în justiție pentru obținerea de despăgubiri de la militarii britanici întorși din conflicte, în special din Afganistan și Irak. Guvernul de la Londra a anunțat că a cheltuit milioane de lire pentru procesele pierdute. Cameron, predecesorul lui May, promisese să protejeze forțele armate de cererile de despăgubiri, multe pentru acuzații de abuzuri după implicarea trupelor britanice în invazia din Irak, inițiată de SUA în 2003. Juriștii afirmă că multe din acuzații au fost dovedite.

“Forțele noastre armate sunt cele mai bune din lume, iar bărbații și femeile care efectuează serviciul fac sacrificii uriașe pentru a ne proteja”, a afirmat May într-o declarație. “Îi vom răsplăti cu recunoștință și vom pune capăt industriei cererilor supărătoare de despăgubiri care i-au urmărit pe cei ce aflați sub arme în conflictele anterioare”, a adăugat ea.

Declarația premierului afirmă că protecția legală a militarilor va fi asigurată prin introducerea unei “prezumții de suspendare” a Convenției menționate, în funcție de situație și de moment. Din 2004, ministerul britanic al apărării a cheltuit 100 de milioane de lire pentru anchete, investigații și compensații legate de operațiunile din Irak.

“Sistemul nostru juridic a fost utilizat abuziv pentru formularea unor acuzații false împotriva militarilor noștri, la scară industrială. Astfel au fost provocate suferințe considerabile oamenilor care și-au riscat viața ca să ne apere,” a declarat ministrul apărării, Michael Fallon, în același document. El a arătat că, pe lângă cheltuielile uriașe pentru contribuabili, există și riscul real de a împiedica armata să își facă datoria.

Cele mai citite

Rusia a sărbătorit victoria asupra nazismului cu o paradă militară în Piața Roșie

Rusia a marcat victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, la două zile după ce Vladimir Putin și-a reconfirmat...

Ucrainenii au atacat o rafinărie rusă cu drone la aproape 1200 km de graniță

Un atac ucrainean cu dronă a vizat o rafinărie rusă din republica Başchiria, situată la o distanţă de aproape 1.200 km de graniţa cu...

Remontada cu scandal pe Santiago Bernabeu. Bayern Munchen acuză arbitrajul

Real Madrid a învins-o dramatic, cu scorul de 2-1, pe Bayern Munchen și s-a calificat în finala Champions League, dar nemții acuză că rezultatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă