10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialSomalia: Operațiuni de comando ale SUA din umbră

Somalia: Operațiuni de comando ale SUA din umbră

Operaţiunile SUA cu drone contra grupărilor teroriste din Africa de Est sunt lansate din baze secrete instalate în Somalia. Armata somaleză şi un contingent al Forţei Uniunii Africane în Somalia au preluat un bastion al islamiştilor Shabab în sudul ţării.

Potrivit Foreign Policy, două decenii după „Black Howk Down”, forţele americane pentru operaţiuni speciale au revenit în Somalia, ţara cea mai tulbure din Africa de Est. Teroriştii islamişti ai grupării Shabab, aliaţi ai Al Qaeda, controlează două treimi din teritoriul somalez, suveranitatea „guvernului federal de tranziţie” limitându-se la câteva cartiere din Mogadiscio. Forţa de pace a Uniunii Africane în Somalia (Amisom), compusă esenţial din ugandezi şi burundezi, a reuşit să elibereze unele din aceste teritorii de sub teroarea islamiştilor radicali, profitând în special de diviziunile din sânul Shebab între partizanii „jihadului universal” şi „naţionalişti”. Gruparea Al-Shabab a comis atentate sângeroase la Mogadiscio şi în ţările vecine Somaliei. În septembrie, preşedintele somalez a reuşit să scape cu viaţă dintr-un atentat contra sa revendicat de Shabab. Mişcarea islamiştilor somalezi are circa 5.000 membri divizaţi în facţiuni rivale pe linii clanice şi ideologice iar membrii comandourilor care comit atacuri sunt în general combatanţi străini

Autorităţile de la Nairobi au anunţat că la 16 iulie a fost ucis în Somalia într-un raid aerian cu dronă, Mohammed Mohamud, creierul masacrului de la universitatea din Garissa, în Kenya, unde au fost măcelărite 148 persoane, din care 142 studenţi, în aprilie. Atacul a fost revendicat de Shabab, militanţii islamişti somalezi, legaţi de Al Qaeda. Mohamed Mohamud, alias Kuno, fost profesor kenyan la o şcoală coranică din Garissa, este cunoscut pentru că a condus toate atacurile Shabab la frontiera cu Kenya.

În oraşul somalez Kismayo, unii susţin că americanii sunt peste tot, alţii susţin că nici vorbă de americani. Dar prezenţa din umbră a americanilor în acest oraş portuar strategic, sfâşiat de războiul din sudul Somaliei, are consecinţe clare pentru toată lumea, inclusiv pentru puterea locală. Care include funcţionari regionali somalezi care sunt gata să susţină eforturile luptei contra terorismului a forţelor americane, ale Uniunii Africane, care se bazează pe serviciile secrete americane când luptă contra Shabab şi a militanţilor Al Qaeda. Şi loviturile aeriene şi raidurile UA sunt dirijate de operatori speciali americani.

Baza din Kismayo

Într-o bază fortificată ascunsă de bariere verzi, nu departe de micul terminal al aeroportului din Kismayo, o echipă de operatori speciali ai Joint Special Operations Command, organizaţia de elită a armatei americane celebră pentru operaţiunea contra lui Osama bin Laden, dirijează drone şi alte activităţi de luptă contra terorismului. Surse guvernamentale somaleze şi din Uniunea Africană au confirmat prezenţa lor în acest oraş volatil care până în 2012 era controlat de Shabab. Circa 40 de militari americani sunt staţionaţi în prezent la Kismayo, aflat la 300 mile sud de capitala Mogadiscio, operează drone cu plecare exclusiv de pe pista aeroportului şi efectuează activităţi secrete de „intelligence” şi operaţiuni antiteroriste. „Dispun de înaltă tehnologie, dispun de drone”, declară general de brigadă Daniel Bartonjo, comandant pentru Amisom, cu misiunea de impunere a păcii. Avanpostul secret din Kismayo este unul dintre locaţiile din interiorul Somaliei unde forţe americane pentru operaţiuni speciale s-au instalat departe de privirile indiscrete ale publicului somalez. Guvernul şi Amison au confirmat existenţa unei a doua celule clandestine americane în Baledogle, locaţia unei baze abandonate a Air Force, unde staţionează 30-40 de militari americani care execută operaţiuni de luptă contra terorismului care includ drone.

Prezenţa extinsă a forţelor SUA în Somalia face parte dintr-o tendinţă mai generală spre un angajament militar secret mai profund în Cornul Africii. Acest program a luat forma combinării între activităţile forţelor speciale şi programele de asistenţă militară care au crescut în mod spectaculos în ultimii ani. În timp ce Departamentul Apărării al SUA a redus prezenţa militară în bazele sale din Afganistan şi din baze din Europa, ameninţarea teroristă a luat amploare în Africa de Est şi s-a trecut la acumularea de instalaţii militare în această parte a lumii. În afara bazei principale a SUA din Djibouti, unde sunt staţionaţi circa 4.000 militari şi civili, armata americană a stabilit mici avanposturi în Etiopia, Kenya şi Seychelles, arhipelag tropical situat la 800 mile în largul coastelor somaleze. Recent, Pentagonul a anunţat crearea unei baze pentru drone în Libia.

„Un mic contingent”

Chiar dacă este ferm ancorat în regiune, guvernul SUA a refuzat ani de zile să desfăşoare trupe terestre în Somalia, unde catastrofa de tristă celebritate „Black Hawk Down”, din 1993, a declanşat un exod american din zonă. Dar, în iunie anul trecut, secretarul adjunct pentru afaceri politice, Wendy Sherman, a recunoscut că „un mic contingent de militari americani” au fost detaşaţi în interiorul Somaliei pentru „mai mulţi ani”. Deşi multe din ceea ce face armata americană în Somalia rămân înconjurate de secret, este clar că este vorba de ceva mai mult decât colectarea de informaţii şi susţinerea trupelor africane. În ultimii ani, operaţiunile speciale de comando au implicat un număr de raiduri încheiate cu succes asupra ţintelor Shabab, inclusiv o operaţiune din 2013 a Marine SEAL Team 6 care a vizat capturarea unui suspect în atacul asupra Westgate Mall din capitala Kenyei, soldat cu 67 morţi. Forţele americane au efectuat şi lovituri cu drone şi alte lovituri aeriene în Somalia după 2007, când un elicopter de luptă american AC-130 a tras prima salvă pe teatrul somalez de război contra terorismului. Acea operaţiune viza un convoi care îl transporta pe Aden Hashi Ayro, un agent Al Qaeda considerat responsabil pentru asasinarea lucrătorilor umanitari occidentali. Ayro a supravieţuit dar a fost ţinta unui tir american de rachete un an mai târziu.

„Rangeri” somalezi…

CIA, a cărei prezenţă la Mogadiscio a fost semnalată de Nation magazine, ar fi format şi echipat un comando secret în Somalia, cunoscut cu numele „Gaashaan”. Această forţă care lucrează în strânsă colaborare cu National Intelligence din Somalia şi cu Agenţia de securitate este considerată deasupra armatei naţionale şi a înregistrat un număr de succese militare impresionante. Când oamenii înarmaţi ai Shabab au forţat intrarea în Parlamentul Somaliei în mai trecut, Gaashaam a jucat un rol crucial pentru respingerea atacului. Potrivit Foreign Policy, americanii formează un alt batalion, „Danab”, o replică somaleză a forţei rangerilor americani.

Cele mai citite

Asigurări de sănătate: despăgubirile cresc cu 27% în 2023, potrivit UNSAR

Românii au accesat anul trecut, în baza asigurărilor voluntare de sănătate, servicii medicale în valoare de 458 milioane lei. Cifra este în creștere cu...

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...
Ultima oră
Pe aceeași temă