13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialSondaj: Est-europenii se simt amenințați de Rusia

Sondaj: Est-europenii se simt amenințați de Rusia

Rusia este principala amenințare la adresa securității naționale a țărilor din Europa Centrală și de Est, precum și celor din Comunitatea Statelor Independente (CSI), consideră locuitorii acestor state, potrivit unui sondaj de opinie realizat de compania Gallup, informează agenția Unian, citată de Agerpres.

Rusia este considerată cea mai mare ameninţare în special de locuitorii ţărilor Europei Centrale şi de Est care sunt membre ale UE, în timp ce locuitorii ţărilor din regiune care nu fac parte din UE văd, totuşi, cea mai mare ameninţare în SUA, constată site-ul ucrainean Evropeiska Pravda. 

Dintre locuitorii statelor care fac parte din UE, cei mai numeroşi sunt polonezii care văd în Rusia o ameninţare (69%), urmaţi de estonieni (58%), români (57%), lituanieni (46%), letoni (42%), slovaci (17%), cehi (15%) şi unguri (14%). 

Cu toate acestea, potrivit aceluiaşi sondaj, 39% dintre greci consideră Germania principala ameninţare la adresa securităţii lor naţionale, 14% dintre bulgari văd în SUA o ameninţare şi 11% dintre croaţi văd în sârbi o ameninţare la adresa securităţii lor naţionale. 

În ţările care fac parte din CSI, cei mai numeroşi sunt cetăţenii Ucrainei care văd în Federaţia Rusă o ameninţare (52%), urmaţi de cetăţenii Georgiei (48%) şi Republicii Moldova (16%), relevă sondajul companiei americane. 

În acelaşi timp, locuitorii Federaţiei Ruse văd cea mai mare ameninţare în SUA (64%). În acelaşi mod sunt văzute SUA şi de belaruşi (44%), kazahi (36%) şi kârgâzi (33%). 

În rândul locuitorilor ţărilor din Europa Centrală şi de Est care nu fac parte din UE, Serbia este considerată cea mai mare ameninţare de 64% dintre kosovari, de 26% dintre albanezi şi 10% dintre bosniaci. În ceea ce-i priveşte pe sârbi, 24% dintre ei văd cea mai mare ameninţare în SUA. 

De asemenea, locuitorii Azerbaidjanului consideră în proporţie de 64% Armenia ca fiind cea mai mare ameninţare la adresa securităţii lor naţionale, iar armenii – invers, văd în Azerbaidjan o astfel de ameninţare (60%). 

Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă