7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialSondaj: Grecii nu vor să iasă din zona euro

Sondaj: Grecii nu vor să iasă din zona euro

Cetăţenii greci susţin stilul dur de negociere al Guvernului de la Atena, dar speră să se ajungă la un acord cu creditorii internaţionali care să permită menţinerea ţării în zona euro, potrivit unui sondaj de opinie publicat duminică, potrivit Mediafax

Sondajul, efectuat în luna mai de Public Issue pentru ziarul proguvernamental Avgi, arată că 54% dintre cetăţeni susţin modul în care Guvernul condus de partidul Syriza negociază cu creditorii internaţionali, în pofida tensiunilor.

Citeşte şi: Grecia: Ciocniri între forțele de ordine și protestatari antisistem

În plus, 59% dintre respondenţi consideră că Atena nu trebuie să cedeze la cerinţele creditorilor, 89% fiind împotriva tăierii pensiilor şi 81% împotriva disponibilizărilor masive.

Guvernul de stânga al Greciei negociază de patru luni de zile cu reprezentanţii UE şi ai FMI un acord prin care să fie reluată finanţarea în cadrul programului de ajutor în valoare de 240 de miliarde de euro, din care statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro. Discuţiile s-au blocat în privinţa pensiilor, a modificării legislaţiei muncii, a ţintelor fiscale şi a majorării taxei pe vânzări.

Premierul Alexis Tsipras a avertizat clar sâmbătă că Guvernul său nu va accepta “cerinţele iraţionale” care presupun încălcarea promisiunilor făcute de Syriza în campania electorală.

Citeşte şi: Cât mai poate rezista Atena fără ajutor extern?

Grecia are în luna iunie datorii scadente în valoare de 1,5 miliarde de euro, în afara salariilor şi pensiilor care trebuie plătite. Prima plată, de 300 de milioane de euro, către FMI, trebuie efectuată pe 5 iunie. Dacă nu face aceste plăţi, Grecia riscă să intre în default, ceea ce ar putea antrena ieşirea din zona euro.

Cetăţenii greci speră însă să evite acest scenariu, 71% dintre cei chestionaţi afirmând că vor să păstreze euro, iar 68% apreciind că revenirea la drahmă ar agrava situaţia economică.

Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă