16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSituație nemaiîntâlnită: Principalii candidați în cursa pentru Casa Albă sunt nepopulari printre...

Situație nemaiîntâlnită: Principalii candidați în cursa pentru Casa Albă sunt nepopulari printre alegători

Alegătorii americani au o opinie defavorabilă despre candidata democrată Hillary Clinton și despre republicanul Donald Trump, deși ei sunt foarte aproape de a deveni principalii contracandidați în cursa pentru Casa Albă, arată un sondaj realizat de Wall Street Journal/NBC, preluat de AFP, informează Agerpres.

Două treimi (65%) dintre alegătorii americani au o opinie defavorabilă miliardarului republican şi doar un sfert (24%) au o opinie favorabilă. La rândul său, Hillary Clinton întruneşte 56% opinii defavorabile şi 32% opinii favorabile, arată sondajul. Un alt sondaj difuzat de CNN miercuri, îl situează la 56% impopularitate pe Donald Trump, în timp ce Hillary Clinton are o cotă de 49% de opinii defavorabile. 

Potrivit unui expert politic, Jeanne Zaino, situtuația este nemaiîntâlnită.

Citește și: Alegeri SUA. Senatorul republican Ted Cruz s-a retras din cursa pentru Casa Albă. Donald Trump câștigă teren

Donald Trump, 69 de ani, un „outsider” imprevizibil care nu a exercitat niciodată nici cel mai nesemnificativ mandat câştigat prin alegeri, a iritat o bună parte din electorat cu afirmaţiile sale cu privire la femei, mexicani şi musulmani. Hillary Clinton, 68 de ani, extrem de experimentată şi prudentă, are la rândul său dificultăţi în a câştiga încrederea alegătorilor care nu reuşesc să o înţeleagă. 

Potrivit lui Robert Shapiro, expert la Universitatea Columbia din New York, impopularii Clinton şi Trump au devenit liderii cursei electorale „din cauza modului în care în SUA sunt selectaţi candidaţii”. În 2012, doar în jur de 16% dintre americanii cu vârste la care au drept de vot au participat în alegerile primare. „Cei care se deplasează sunt mai mult militanţii sau extremiştii”, nu americanul obişnuit, subliniază Shapiro. 

De asemenea, dat fiind faptul că în cursa din alegerile primare s-au înscris 17 candidaţi republicani, lui Donald Trump i-au fost necesare doar voturile „unui segment foarte mic al electoratului american” pentru a deveni candidatul probabil al Partidului Republican, adaugă expertul. 

Citește și: POZA ZILEI. Hillary Clinton, mână în mână cu simpatizanţii din campanie

În ceea ce o priveşte pe Hillary Clinton, ea a profitat de faptul că nu avea niciun concurent notabil, exceptându-l pe Bernie Sanders. „Alţi candidaţi democraţi capabili au decis să nu se lanseze în cursă, pentru că acesta este un an prost pentru un democrat de a candida la Casa Albă”, a mai declarat Robert Shapiro, evocând impopularitatea Administraţiei Obama. 

În opinia lui Jeanne Zaino, cei doi candidaţi, Trump şi Clinton, sunt atât de impopulari în special pentru că „sunt atât de cunoscuţi”. „Oamenii au opinii foarte tranşante despre ei” şi le cunosc viaţa în cele mai mici amănunte, cu reuşitele dar şi slăbiciunile lor, subliniază Zaino. Hillary Clinton, care aspiră să fie prima femeie preşedintă a SUA, este în viaţa publică de peste 20 de ani: Primă Doamnă pe vremea când soţul ei, Bill, era preşedinte (1993-2001), senatoare de New York (2001-2009), apoi secretar de stat (2009-2013). 

Donald Trump este celebru de ani de zile datorită averii sale, clădirilor sale zgârie-nori, celor două divorţuri şi pentru reality show-ul „The Appretince’”, pe care l-a prezentat mai mult de 10 ani. De aici aspiraţia pentru altceva, în special în rândul tinerilor care, în tabăra democraţilor, au ajuns să-l prefere pe Bernie Sanders, 74 de ani. 

Citește și: Hillary Clinton și Donald Trump, victorii importante la alegerile primare din New York

Şi, în timp ce trei sferturi dintre americani se declară decepţionaţi de politicienii lor, ceea ce explică apariţia outsiderilor, violenţa campaniei nu a ajutat nici ea la refacerea imaginii celor doi candidaţi. Înainte de a arunca prosopul, marţi seara, republicanul Ted Cruz l-a acuzat din nou pe rivalul său că este un „fustangiu”, un „mincinos patologic” şi un „narcisist”. La rândul său, Bernie Sanders continuă să denunţe legăturile pe care Hillary Clinton le-ar avea cu Wall Street şi discursurile ei plătite cu mii de dolari. 

Lupta dintre Clinton şi Trump riscă să fie una brutală. Însă toate acestea vor conta prea puţin în ziua alegerilor prezidenţiale, pentru că americanii se vor duce în primul rând să voteze împotriva taberei adverse. Astfel, 51% dintre democraţii care o vor vota pe Clinton o vor face pentru a-l bloca pe Trump, comparativ cu doar 48% care o vor vota pentru a-şi susţine candidata. De asemenea, 57% dintre republicani vor vota pentru Trump pentru a o contra pe Hillary Clinton, comparativ cu numai 43%, câţi vor vota pentru a-l susţine pe miliardar, potrivit sondajului CNN.

 

Cele mai citite

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă