15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialSondaj: Scoțienii nu vor organizarea unui nou referendum privind independența, deși au...

Sondaj: Scoțienii nu vor organizarea unui nou referendum privind independența, deși au votat împotriva Brexitului

Scoția nu ar trebui să organizeze un al doilea referendum privind independența, deși au votat împotriva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, consideră 44,7% dintre scoțieni, potrivit unui sondaj citat de Reuters, informează Agerpres.

Sondajul Survation a arătat că 44,7% dintre ei cred că Scoţia nu ar trebui să organizeze un al doilea referendum pentru independenţă, comparativ cu 41,9% în favoarea unui nou vot. În septembrie 2014, Scoţia a respins independenţa cu 55% din voturi, faţă de 45% pentru. 

Perspectiva unui al doilea referendum a fost evocată după ce Marea Britanie în ansamblul ei a votat pentru a părăsi UE săptămâna trecută, în ciuda rezultatelor arătând că marea majoritate a scoţienilor au sprijinit rămânerea în cadrul blocului în fiecare regiune a Scoţiei, aminteşte Reuters. 

Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon a declarat că un alt referendum este „foarte probabil” şi că Scoţia va face tot ce este nevoie să rămână în UE, inclusiv o eventuală blocare a procesului legal de ieşire a Marii Britanii. 

Citește și: Surse: Convorbire telefonică între Angela Merkel și Francois Hollande, pe tema Brexitului, înainte de reuniunea de la Berlin
    
Sondajul, efectuat pe un eşantion de 1.002 persoane pentru Daily Record şi Daily Mirror la 25 iunie, arată de asemenea că în ciuda faptului că nu sunt în favoarea unui alt referendum, dacă se va ţine unul imediat, scoţienii ar sprijini separarea de restul Marii Britanii. Potrivit Survation, 47% sunt pentru şi 41,2% împotrivă. 
    
Duminică, Boris Johnson, favorit pentru a deveni următorul premier al Marii Britanii, a declarat că el nu a detectat „niciun apetit real” pentru un alt referendum asupra independenţei Scoţiei, adaugă Reuter

La referendumul de joi, 51.9% dintre cetățeni britanici au votat pentru ieșirea Marii Britanii din UE, în timp ce 48.1% au optat pentru rămânerea în blocul comunitar. Conform unei analize BBC, persoanele trecute de 65 de ani au votat, în cea mai mare măsură (60 la sută) pentru ieșirea Marii Britanii din UE. În schimb, britanicii sub 45 de ani au votat, în majoritate, pentru menținerea țării lor în Uniunea Europeană. Cel mai consistent procent pro – UE, 73 la sută, s-a înregistrat la tinerii între 18 și 24 de ani.

În urma rezultatului, premierul David Cameron și-a anunțat demisia, iar succesorul său urmează să negocieze ieșirea țării din UE. 

Marea Britanie a fost anunțată că i se vor schimba relațiile cu Statele Unite, pentru care era primul partener de dialog în Europa, iar NATO a precizat că Marea Britanie era puntea de legătură între Alianță și UE. 

Citește și: BREXIT. Surse: UE nu se așteaptă ca David Cameron să declanșeze Articolul 50, în cadrul summitului de la Bruxelles

De asemenea, sâmbătă, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Belgia şi Luxemburg au arătat că nu vor să mai aştepte până în octombrie și că premierul David Cameron ar trebui înlocuit rapid pentru a se demara negocierile pentru ieșirea UK din UE. 

Miercuri, liderii celor 27 de state membre ar urma să aibă o întâlnire cu David Cameron pentru a discuta despre poziţia lor în urma crizei provocate de Brexit.

 

Cele mai citite

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...
Ultima oră
Pe aceeași temă