13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSondaj Bloomberg: Grecii, împărţiţi în mod egal în privinţa votului la referendum

Sondaj Bloomberg: Grecii, împărţiţi în mod egal în privinţa votului la referendum

Un sondaj comandat de Bloomberg News arată că 43% dintre greci vor respinge măsurile de austeritate, în timp ce 42,5% vor vota pentru  reformele cerute de creditorii internaţionali în schimbul finanţării ţării. Rezultatul sondajului sugerează că referendumul ar putea să nu rezolve nimic, în timp ce criza politică şi economică din ţară se adânceşte, mai arată Bloomberg preluat de Mediafax.

Cercetarea arată că peste patru din cinci greci vor să rămână în zona euro, dar problemele de finanţare ale băncilor şi izolarea premierului Alexis Tsipras de ceilalţi lideri europeni pun sub semnul întrebării viitorul ţării în uniunea monetară.

Tsipras a convocat pe neaşteptate referendumul, weekend-ul trecut, iar negocierile cu creditorii au eşuat. Ulterior, Guvernul elen a decis suspendarea activităţii băncilor şi bursei până după referendum. Premierul susţine că grecii pot respinge propunerile creditorilor şi să rămână totuşi în zona euro, obţinând termeni mai favorabili în schimbul finanţării.

Dacă grecii vor vota da, Guvernul condus de Tsipras ar putea fi înlăturat. Ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis a declarat joi, la televiziunea Bloomberg, că va demisiona din funcţie dacă grecii aprobă măsurile de austeritate ale creditorilor. Grecii consideră în proporţie de 81% că rămânerea în zona euro oferă cele mai bune perspective de viitor, în creştere faţă de sâmbăta trecută.

În cadrul sondajului au fost intervievate 1.042 de persoane, de către Institutul de Cercetări pentru Studii Sociale şi Economice al Universităţii Macedonia. Marja de eroare este de 3%.

 

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă