10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSoții Bodnariu, puși sub acuzare pentru violenţe împotriva minorilor

Soții Bodnariu, puși sub acuzare pentru violenţe împotriva minorilor

Soții Bodnariu, ai căror copii au fost luați, anul trecut, de autoritățile norvegiene, au fost puși sub acuzare pentru violențe împotriva minorilor, informează Norway Info, citat de News.ro.

Informaţia a fost confirmată de avocatul lui Ruth Bodnariu, Ingrid Breistein. Ea a subliniat că femeia şi-a recunoscut parţial vina. Şi avocatul tatălui, Ragnhild Torgersen, a spus că Marius Bodnariu a fost pus sub urmărire penală.

Municipalitatea Naustdal din Norvegia a decis că cei cinci copii ai lui Marius şi Ruth Bodnariu se pot întoarce acasă, a anunţat în iunie un purtător de cuvânt al familiei, preotul Cristian Ionescu, într-un comunicat publicat pe Facebook.

Citește și: Familia Bodnariu şi-a recuperat copiii, după mai mult de jumătate de an

Autorităţile norvegiene au preluat cei cinci copii ai familiei Bodnariu în noiembrie anul trecut, în condiţiile în care două dintre fete s-ar fi plâns că primesc corecţii fizice de la părinţi. Copiii au fost plasaţi la familii-surogat, ulterior fiind deschisă şi procedura de adopţie.

Cazul a stârnit o controversă aprinsă privind acţiunile serviciilor norvegiene de protecţie a copilului, Barnevernet. Mii de oameni au manifestat în întreaga lume în semn de solidaritate cu familia de români.

Campania de protest a fost foarte bine susţinută, în special în România, ţara de origine a lui Marius Bodnariu, dar şi de parohiile penticostale din întreaga lume. De altfel, mulţi manifestanţi consideră că cei doi părinţi, penticostali, sunt victime ale discriminării pe motive religioase şi naţionale.

Citește și: Cazul familiei Bodnariu, în atenția BBC.

Situaţia familiei Bodnariu a fost monitorizată cu prioritate de Ambasada României la Oslo, care i-a acordat asistenţă consulară de specialitate, “în limita competenţelor legale”, după cum preciza Ministerul de Externe la începutul lunii iunie. Când cei cinci copii au revenit în sânul familiei, soţii Bodnariu nu-şi doreau decât linişte, pentru a permite minorilor reacomodarea. La sfârşitul lunii iulie, familia vizita România.

Autorităţile de la Bucureşti au negociat cu cele norvegiene pentru remedierea situaţiei. S-a făcut chiar şi un proiect de modificare a legislaţiei în domeniu din Norvegia. Și presa internațională a reacționat.  De exemplu, BBC a realizat un documentar audio de 30 de minute despre cazul familiei Bodnariu, publicat pe site-ul instituției media. Astfel, protestatari de pretutindeni, cât și mai mulți specialiști norvegieni susțin că asistenții sociali intervin prea repede pentru a separa copiii de familiile lor, fără prea multe argumente, în special atunci când este vorba de familii de imigranți.

Într-o scrisoare de protest către Ministerul Copiilor, 170 de experţi care colaborează cu Protecţia Copilului – avocaţi, psihologi, asistenţi sociali – au avertizat că Barnevernet este o “organizaţie disfuncţională, care face erori grave de judecată, cu consecinţe profunde”. “Lipseşte ceea ce eu aş numi factorul uman. O lipsă de empatie, oferirea unei atmosfere în care oamenii să poată”, a explicat psihologul Einar Salvesen, unul dintre semnatarii scrisorii.

Primul copil întors acasă a fost mezinul Ezekiel, care în momentul îndepărtării de familie avea ­doar patru luni şi sugea de la mamă. La începutul lunii aprilie, mezinul familiei a fost redat părinţilor, după ce o instanță din Norvegia a decis că acesta se poate întoarce acasă, anunţa atunci pastorul Cristian Ionescu, purtător de cuvânt al familiei: “Bebelușul Ezekiel este din nou împreună cu părinții lui! Slăvit să fie Dumnezeu!”.

În 2 iunie, Adunarea Parla­men­tară a Consiliului Europei a adoptat un proiect de rezoluţie care vizează Norvegia şi care venea în sprijinul familiei Bodnariu. APCE a decis elaborarea unui proiect de raport care va examina în ce măsură acţiunile abuzive din ultimii ani ale serviciilor sociale de protecţia copilului din Norvegia, inclusiv în cazul familiei Bodnariu, sunt compatibile cu standardele relevante ale Consiliului Europei, urmând ca rezoluţia să cuprindă recomandări de lege pentru autorităţile de la Oslo. 

Cele mai citite

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă