13.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialSpania: interceptări şi scandaluri de corupţie în Partidul Popular

Spania: interceptări şi scandaluri de corupţie în Partidul Popular

Numărul afacerilor de corupţie în care este implicat Partidul Popular (PP) spaniol continuă să crească, evoluţie care face tot mai dificil demersul liderului său, premierul în exerciţiu Mariano Rajoy, de a rămâne în fruntea executivului după ce alegerile parlamentare din decembrie au condus la un parlament foarte fragmentat, fapt care nu a permis până în prezent formarea unei coaliţii, comentează marţi AFP, citată de Agerpres

‘Singurul lucru care merge în această ţară este corupţia’, astfel sună mesajul pe care o fostă consilieră municipală a PP din Valencia l-a transmis fiului ei într-o conversaţie telefonică interceptată şi care marţi era în centrul actualităţii spaniole. 

Ea explică apoi cum a participat la o operaţiune de spălare de bani pentru PP, vărsând în contul partidului sume care i-au fost ulterior rambursate cash. Respectivele fonduri erau obţinute de la oameni de afaceri locali care plăteau astfel de ‘comisioane’ pentru a obţine contracte publice. ‘O corupţie politică totală’, mai spune fosta consilieră a PP în conversaţia interceptată. 

În plus, afirmaţiile ei sugerează că operaţiunea de spălare de bani i-a fost solicitată de primarul Valenciei şi senatoare a PP, Rita Barbera, cunoscută odată ca o apropiată a premierului Rajoy şi a vicepreşedintei partidului, Soraya Saenz de Santamaria. 

Dar respectiva interceptare este doar un nou element din afacerea care a ieşit la suprafaţă la sfârşitul lunii ianuarie, după percheziţiile care au avut loc la sediul PP din Madrid şi după ce lidera regională a formaţiunii, Esperanza Aguirre, şi-a dat demisia ca urmare a denunţurilor făcute de colaboratori apropiaţi. 

Scandalurile de corupţie survin în timp ce Spania traversează o profundă criză guvernamentală. Deşi au ieşit pe primele două locuri în alegerile din decembrie, cu 29% şi respectiv 22% din voturi, conservatorii şi socialiştii au obţinut un rezultat mult inferior celui din legislativele precedente, aceste două formaţiuni tradiţionale pierzând voturi în favoarea partidelor Podemos şi Ciudadanos. 

Mariano Rajoy a insistat după alegeri să fie reînvestit, dar atunci când regele Felipe i-a cerut să formeze noul executiv, el a declinat oferta, admiţând că nu este sprijinit de o majoritate parlamentară. Şi-a asumat această sarcină liderul Partidului Socialist (PSOE), Pedro Sanchez, însă a eşuat în parlament la votul de învestitură. Prin urmare, Rajoy a declarat că este dispus să încerce şi el formarea unei coaliţii. 

Dar deocamdată impasul politic este total, iar Podemos şi Ciudadanos, partide noi pe scena politică spaniolă, refuză orice sprijin pentru PP şi PSOE, invocând tocmai numeroasele scandaluri de corupţie. ‘Cine nu este capabil să-şi facă curăţenie acasă, nu va putea să o facă nici în Spania’, a declarat Albert Rivera, liderul Ciudadanos, referindu-se la Mariano Rajoy. 

În luna februarie a apărut şi un ‘dicţionar al corupţiei’, care inventariază 175 mari afaceri de corupţie politică în Spania ultimilor 30 de ani. Autorii acestei sinteze subliniază că numai jumătate dintre aceste afaceri au însemnat împreună deturnarea a cel puţin opt miliarde de euro din fonduri publice. Cât despre distribuţia pe partide, PP este considerat responsabil pentru 68 de cazuri şi PSOE pentru 58. 

‘La Valencia şi Madrid, PP a avut majoritatea absolută timp de 20 de ani (…) Astfel s-au creat reţele care au avut sentimentul impunităţii’, explică un reprezentant al PP, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului. El a amintit că această situaţie a fost favorizată şi de lipsa mecanismelor de control, cum ar fi cel privind finanţarea partidelor, finanţările ilegale pentru formaţiunile politice fiind sancţionate prin lege abia de anul trecut. 

Premierul Rajoy, aflat de 11 ani în fruntea partidului, a recunoscut public că ar fi putut lupta mai eficient împotriva corupţiei, dar a refuzat să-şi asume responsabilitatea politică. Politicianul conservator ce a dorit să nu i se divulge identitatea mai afirmă că în interiorul partidului există o solidaritate faţă de actualul şef al executivului, dar electoratul doreşte ca el să se dea la o parte pentru a permite să se facă curăţenie în partid.

Cele mai citite

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Alina Gorghiu salută că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, din dosarul privind accidentul din localitatea 2 Mai, va fi transferată

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat faptul că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, care avea în soluţionare la Judecătoria Mangalia dosarul privind accidentul din localitatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă