6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSPANIA: Mariano Rajoy: Referendumurile pentru independenţă duc la recesiune şi la sărăcie

SPANIA: Mariano Rajoy: Referendumurile pentru independenţă duc la recesiune şi la sărăcie

Mariano Rajoy, premierul Spaniei, a declarat miercuri, cu o zi înaintea referendumului privind independenţa Scoţiei, că astfel de voturi "provoacă recesiune şi sărăcie" şi reprezintă o "lovitură sub centura Uniunii Europene", relatează El Pais, preluat de Mediafax.

Rajoy, membru al Partidului Popular de centru-dreapta, făcea astfel referire şi la referendumul privind autodeterminarea Cataloniei, programat să se desfăşoare la 9 noiembrie, dar pe care Guvernul său îl consideră ilegal. "Sunt multe diferenţe între procesul din Scoţia şi cel de aici. Principala este că Scoţia nu are aproape nici o putere", în timp ce Catalonia şi alte regiuni spaniole beneficiază de un grad ridicat de autodeterminare, a afirmat Rajoy, întrebat în Congres ce crede despre referendumul din Scoţia.

Premierul spaniol a avertizat de asemenea că Bruxellesul nu va accepta uşor ca noi state independente să adere la UE, iar acest proces ar putea dura până la opt ani. Uniunea Europeană a fost creată "pentru integrare, nu pentru separare", a adăugat el.

Un deputat catalan, Pere Macias, din cadrul CiU (blocul naţionalist care guvernează Catalonia) l-a lăudat pe premierul britanic, David Cameron, pentru că a autorizat votul în Scoţia şi "a ales să convingă în loc să cucerească".

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă