20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSpania și Italia, pregătite contra teroriștilor

Spania și Italia, pregătite contra teroriștilor

Spania şi Italia au ridicat nivelul alertei teroriste, iar Cehia a sporit măsurile de securitate, în urma atentatelor comise vineri în Franţa, Tunisia şi Kuwait, soldate cu zeci de morţi, relatează presa internaţională, citată de Mediafax.

În Franţa, un bărbat a fost decapitat la o uzină chimică din apropiere de Lyon, un bărbat înarmat a deschis focul asupra turiştilor din staţiunea tunisiană Sousse, provocând moartea a 38 de persoane, iar o bombă a explodat într-o moschee din Kuwait, omorând 27 de persoane şi rănind peste 200.

Citește și: GALERIE FOTO & VIDEO. ATENTAT TERORIST în TUNISIA. Cel puţin 37 de oameni au murit. Un terorist a fost împuşcat

“Ţinând cont de apropierea ţării noastre de zonele unde au avut loc unele dintre aceste atacuri, s-a propus să ridicăm nivelul alertei antiteroriste” de la trei (mediu) la patru (ridicat), pe o scară cu cinci trepte, a declarat ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz, într-o conferinţă de presă, relatează site-ul TheLocal.es.

“Am adoptat această decizie”, a adăugat ministrul, după o reuniune de urgenţă a principalilor oficiali antiterorism şi din serviciile de informaţii, la care au participat şi liderii opoziţiei.

El a precizat că decizia a fost motivată şi de faptul că la 29 iunie se împlineşte un an de când gruparea extremistă Stat Islamic a proclamat un califat în teritoriile ocupate în Siria şi Irak.

Citește și: Gradul de alertă TERORISTĂ a fost ridicat la nivel MAXIM în regiunea Lyon

Italia a ridicat de asemenea nivelul alertei teroriste, vineri noaptea, potrivit site-ului TheLocal.it. “Nici o ţară nu este fără riscuri, am ridicat nivelul alertei pentru a mobiliza acele unităţi responsabile cu protejarea locurilor sensibile”, a declarat ministrul italian de Interne, Angelino Alfano.

El a respins afirmaţiile potrivit cărora jihadiştii ar putea veni în Italia la bordul ambarcaţiunilor cu imigranţi care traversează Marea Mediterană dinspre Libia. “Vom câştiga provocarea teroristă doar dacă nu ne lăsăm condiţionaţi de frică”, a subliniat ministrul, adăugnd că nu există “nicio dovadă privind o creştere a infracţionalităţii în urma creşterii imigraţiei”.

Autorităţile italiene au arestat vineri un pakistanez acuzat că a organizat atacul cu bombă din 2009 de la o piaţă din Peshawar, soldat cu peste 130 de morţi. Anchetatorii italieni consideră că acesta face parte dintr-o reţea jihadistă din Italia, care plănuieşte să comită atacuri teroriste la Roma şi la Vatican.

La rândul său, Cehia a sporit securitatea la ambasade, aeroporturi şi la filialele locale ale companiei americane Air Products, vizată de atacul din Franţa, a anunţat ministrul ceh de Interne, citat de Radio Praga în pagina electronică.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă