7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialSpania vrea controale în spaţiul Schengen, contra islamiştilor

Spania vrea controale în spaţiul Schengen, contra islamiştilor

Ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz, a anunţat că va apăra duminică la Paris o modificare a tratatului Schengen pentru a permite controale la frontierele acestui spaţiu european, cu scopul de a limita mobilitatea combatanţilor islamişti care se întorc în Europa, relatează AFP.

"Vom apăra instaurarea controalelor la frontiere şi este posibil, prin urmare, să fie necesară modificarea tratatului Schengen", care prevede libertatea de circulaţie în spaţiul Schengen, din care fac parte 26 de state din Europa, inclusiv 22 de membre ale Uniunii Europene, a declarat ministrul pentru cotidianul El Pais, înaintea unei reuniuni ministeriale pe această temă la Paris, potrivit Mediafax.

"Mobilitatea din Uniunea Europeană facilitează deplasările (jihadiştilor) spre orice ţară şi de asemenea spre ţara noastră", a adăugat el, subliniind că aproape 3.000 de combatanţi originari din Europa s-ar putea întoarce şi ar reprezenta o ameninţare.

Apreciind că aproape 20 la sută dintre ei sunt deja în Europa, ministrul de Interne subliniază că "sute de persoane de acest fel se pot deplasa liber prin Europa".

De aceea, Madridul vrea instaurarea "unor controale care să nu fie contrare principiului liberei circulaţii, dar al căror scop să fie ca persoanele care prezintă riscuri sau asupra cărora există îndoieli întemeiate că ar putea fi terorişti (…) să nu folosească libertatea de circulaţie în detrimentul libertăţii şi securităţii noastre".

"Suntem în eterna dezbatere între libertate şi securitate", a adăugat ministrul, apreciind că cea de-a doua trebuie să fie pe primul loc "atunci când un drept fundamental, dreptul la viaţă, este în pericol".

El a amintit că Spania lucrează la un fişier al pasagerilor curselor aeriene, care generează rezerve în rândul opoziţiei socialiste.

O reuniune este prevăzută zilele următoare în Spania între membrii Guvernului şi opoziţie, pentru a examina noi măsuri împotriva terorismului, în special împotriva recrutării de combatanţi pe reţelele de socializare.

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă